Magazin > Lepota & telo
75 ogledov

Zdravih pet barv na dan

Obrok naj vsebuje več različnih barv. (Foto: Shutterstock)
1/11
Žurnal24 main
Ker postaja dnevna prehrana preveč enolična, je za normalno delovanje organizma pomembno zaužitje čim več različnih vrst sadja in zelenjave, ki se ločijo na pet osnovnih barv.

Večinoma je skoraj vsem znano, da je zelo pomembno, da na dan pojemo pet obrokov sadja in zelenjave. Ker so ti nepredelana hrana, imajo toliko več hranilnih snovi.

V galeriji preberite o petih barvnih skupinah sadja in zelenjave.

Različne barve sadja in zelenjave imajo edinstvene sestavine, ki so nujno potrebne za naše zdravje. Strokovnjaki, ki so preučevali vsebnosti učinkovin v različnih vrstah sadja in zelenjave, so ugotovili, da imata sadje in zelenjava, ki sta enake barve, sorodne učinkovine. Barve so tako razvrstili v pet skupin: rdečo, rumeno in oranžno, zeleno, modro in vijoličasto ter belo.

Uživanje sadja in zelenjave preprečuje bolezni srca in ožilja ter srčne kapi, uravnava krvni pritisk, preprečuje določene vrste raka in varuje oči. V galeriji preberite, katero sadje in zelenjava spadata v katero barvno skupino in kakšen vpliv imata na telo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.