Magazin > Lepota & telo
1885 ogledov

Zdravilni čaji

Zdravje v vrečki. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Čaje najpogosteje pijemo, ko se nas loti bolezen, vendar imajo tudi velik preventivni pomen.

Čaji imajo marsikatero zdravilno lastnost, vendar pa vsi niso primerni za vsako tegobo in imajo tudi stranske učinke, če jih uživamo v prevelikih količinah ali v določenih telesnih oziroma zdravstvenih stanjih, zato se je treba v takšnih primerih nujno posvetovati s strokovnjakom.

Metin čaj
Poleg tega, da ima prijeten vonj in okus, ima metin čaj tudi druge blagodejne učinke, saj nas osveži in ohladi, obenem pa zmanjša občutek bolečine. Blaži prehlad, razkužilno deluje v ustih in zgornjih dihalih, pomirja razdraženo črevesje, slabost, drisko in glavobole. Pozitivno vpliva na živčni sistem, zato se priporoča razdražljivim in anksioznim ljudem. Sprošča mišice, zato lahko olajša menstrualne in trebušne krče. Pomirja in uspava.

Šipkov čaj

Šipek vsebuje veliko rudninskih snovi in vitamina C, ki se ga veliko ohrani tudi v posušenih in predelanih plodovih, čeprav je sicer zelo neobstojen. Pomaga pri spomladanski utrujenosti, bledici, krvavitvah dlesni, povečuje odpornost organizma, zato je primeren pri prehladu, gripi, vročinskih boleznih, koristi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam za zvišanje količine vitamina C v mleku.   

Kamilični čaj
Pomaga pri glavobolih in je naravno zdravilo proti stresu. Pomirja ob živčni napetosti in trebušnih krčih ter menstrualnih tegobah. Z blagim okusom in vonjem odganja nespečnost, pomirja rzdraženo kožo, vpliva na bolj zdrave in močne lase. Kamilični čaj pijemo brez mleka, lahko pa dodamo limono, med ali cimet.

Kopriva
Kopriva se uporablja pri zdravljenju sečilnih poti in želodčnih bolezni, vsebuje vitamine A, C in E, železo, kalcij, kalij, fosfate in druge minerale. Zaradi vsebnosti železa pomaga pri visokem krvnem pritisku. Čisti kri, spodbuja obnovo celic in se priporoča tudi kot zdravilo za problematično kožo. Po ljudskem izročilu naj bi blažila kožne izpuščaje, prhljaj, mastne lase. Pospeševala naj bi celjenje ran, pomagala pri sladkorni bolezni, blažila vnetja sklepov ter sklepno in mišično revmo.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je navduševal že Kitajce. Razstruplja, pomirja, izboljšuje prebavo, varuje ožilje, vsebuje spojine, ki varujejo pred več oblikami raka, deluje proti okužbam, lajša prebavo, blagodejno vpliva na kožo, ob redni uporabi čaja naj bi se znižala koncentracija škodljivega holesterola, zvišala pa vsebnost koristnega holesterola. Vsebuje kofein, zato je uporaben tudi kot stimulans.

Hibiskus
Vsebuje veliko vitamina C, provitamina A, sadnih kislin in antioksidante, kot so flavonoidi, ki so odlični za srce ter pomagajo v boju s prostimi radikali. Znižuje krvni pritisk, zmanjšuje raven holesterola in kopičenje maščob v arterijah.

Lipov čaj
Lipov čaj pospešuje potenje in tako učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo. Dobrodošel je pri prehladu, gripi in vnetem grlu, pijemo ga pri težavah z ledvicami in pljuči, blaži krče. Sprošča, zato je primeren za ljudi, ki so izpostavljeni psihičnim naporom, in za tiste, ki se borijo z nespečnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.