Magazin > Lepota & telo
72 ogledov

Zdravljenje najprej samoplačniško

"Oblogo je treba odstranjevati mehansko, s ščetko," pravi Kovačič Čadeževa. (Fot Žurnal24 main
Opuščanje ustne higiene vodi v srčne bolezni.

"Statistične raziskave kažejo, da imajo ljudje s parodontalno prizadetimi zobmi več kot dvakrat pogosteje zdravstvene težave s srcem v primerjavi s tistimi, ki teh težav nimajo," opozarja zobozdravnica Mirjam Kovačič Čadež. V zgodnji fazi je opazna le krvavitev dlesni ob zobu, ki pa jo, če tehnika čiščenja ni pravilna, pogosto prezremo. V napredovali fazi sta najočitnejša znaka majavost zob in nastanek obzobnih žepkov, ki se lahko občasno vnamejo in zob lahko celo izpade.

Najprej nad obloge
Zdravljenje se vedno začne s higiensko fazo, ki pomeni odstranitev mehkih in trdih oblog nad in pod dlesnijo, poliranje in vzpostavitev takega stanja v ustih, da je pacientu omogočeno temeljito čiščenje. Sem spada tudi individualna inštrukcija o pravilnem čiščenju zob. Ves začetni del zdravljenja ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja; je samoplačniški, čakalnih dob pa praktično ni. "Le odsotnost zobnih oblog bo zagotovila, da se paradontalna bolezen zaustavi ali da se napredovanje bolezni zelo upočasni," pojasnjuje zobozdravnica. Če pa so obzobni žepki kljub higieni globlji od šestih milimetrov, jih je treba kirurško oskrbeti, sklene.

Preprečite zobni kamen
Če dvakrat na dan ustrezno očistite vseh pet ploskev zoba, zobni kamen ne nastaja, saj odstranite mehko oblogo, ki je osnova za nastanek kamna. "Tisti, ki se naučijo zobe čistiti tako učinkovito, da zobni kamen ne nastaja, čiščenja zobnega kamna ne potrebujejo. Preostalim ga je treba odstranjevati na od tri do šest mesecev," pojasni zobozdravnica Mirjam Kovačič Čadež. Po njenih besedah je lahko ročna ščetka enako ali bolj učinkovita kot električna. "Zagotovo pa so električne ščetke primerne za tiste, ki z ročno niso dovolj spretni ali imajo gibalne težave,"doda. Čiščenje zobnega kamna v javni mreži stane 20 evrov, pri zasebnikih pa od 30 do 50 za posemezni zobni lok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.