Magazin > Lepota & telo
3808 ogledov

Zmeda pri nakupu oblačil

tabela Žurnal24 main
Konfekcijske številke se med državami razlikujejo. Pri nas zakonodaja označevanja ne določa.

Konfekcijske številke se razlikujejo ne samo med državami, ampak tudi med proizvajalci, zato so potrošniki ob poplavi najrazličnejših velikostnih sistemov lahko upravičeno zmedeni, komentirajo na spletni strani Oznake-tekstila.si., ki je nastala ob podpori članov odbora za spremljanje razvoja na področju tekstila in usnja, ki deluje na ministrstvu za gospodarstvo.

Označevanje neobvezno

V Sloveniji so velikostne številke na tekstilnih izdelkih glede na predpise slovenske zakonodaje neobvezne. Tekstilni izdelki morajo imeti obvezno označeno le surovinsko sestavo izdelka v slovenskem jeziku, razlagajo na spletni strani Tržnega inšpektorata Republike Slovenije.

Različne mere

Pri nas se za oblačilne izdelke uporabljajo velikostne številke (konfekcijske velikosti), ki so v uporabi na trgu Evropske unije. Te so lahko številčne ali črkovne, lahko pa se uporabljajo piktogrami (naslikani simboli, ki se uporabljajo za prikaz ustrezne kontrolne mere na telesu), razlagajo pri Oznake-tekstila.si. Vendar pa se konfekcijske številke med seboj razlikujejo; evropske od ameriških, nemške od italijanskih ter francoskih in podobno. Ponekod uporabljajo črke (XS, S, M, L, XL, XXL ...), drugje številke, razlagajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Merjenje brez metra

Različna številčenja so se v posameznih državah uveljavila zaradi razlik v merah in telesni zgradbi ljudi različnih narodnosti.  Že nekaj časa si prizadevajo, da bi poenotili merske sisteme na podlagi novih načinov merjenja posameznih mest na telesu. Označevanje velikosti oblačil naj bi v prihodnje temeljilo na merjenju človeškega telesa brez dotika (bodyscan) na nekaterih mestih, ki so pomembna za prepoznavanje značilnosti posameznikove postave. Ob prihodu v trgovino se bomo preprosto izmerili in si z računalniško obdelanimi podatki v tabelah z značilnimi merami poiskali oblačila prave velikosti, o trendih določanja konfekcijskih številk v prihodnosti razlagajo na ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.