Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Znani Slovenci v rabljenih oblačilih

Iva Krajnc
1/17
Saša Despot
Včeraj so vse ljubiteljice mode iz druge roke prišle na svoj račun. V Kinu Šiška se je namreč odvila zabava izmenjave, kjer ste lahko vsa oblačila, ki so samevala na dnu omare, zamenjali za uporabnejši rabljen kos.

V letošnjem decembru je poleg novoletnih zabav postal izjemno popularen še en sklop zabav. Govorimo o zabavi izmenjave (po angleško swop party, op. a.), kjer lahko vsa oblačila, ki ste se jih naveličale, zamenjate za kos, ki se ga je naveličal nekdo drug, za vas pa je povsem nov. Ekologi brez meja so eno takšnih organizirali včeraj, ekološkega dogodka pa so se udeležili tudi nekateri znani obrazi.

"Izhodišče vsega tega je, da količine odpadkov naraščajo in tekstil je eden najhitreje rastočih skupin odpadkov. Odlagamo ogromno in v bistvu brez potrebe, ker se lahko vse ponovno uporabi. Zato smo se tudi odločili organizirati swop zabavo," nam je povedala predstavnica ekologov brez meja, Polonca Štritof, ki pa ni povsem zadovoljna z odzivom. "Ugotavljamo, da imamo Slovenci velike predsodke pred nošenjem rabljenih oblačil, še posebej Ljubljančani, med njimi je tudi nekaj znanih ljudi. Zato je naš prvotni namen ozaveščanje ljudi, da rabljen tekstil ni bavbav."

Rabljen tekstil na znanih Slovencih

Rabljenega tekstila se zagotovo ne bojijo igralka Iva Krajnc, politik Franci Kek in nekdanja manekenka Nina Gazibara, ki so s svojimi kosi osrečili kar nekaj novih lastnikov. Najbolj pa gospa Gazibara, ki je na dogodek prinesla velik kovček oblačil, ki so skoraj nova. "Prinesla sem modne kose, ki jih že dlje časa nisem nosila, a so še v čisto dobrem stanju. Pri nekaterih pa sem se spraševala, zakaj sem jih sploh kupila (smeh)."

Podobne kose je na izmenjavi ponudila tudi Iva: "Prinesla sem obleke, s katerimi se nisem ravno našla (smeh). Zelo podpiram takšne zadeve, obožujem tudi trgovine iz druge roke. Pri nas pa še vedno obstajajo predsodki, da ta oblačila niso dobra, ker niso nova, a sama s tem nimam težav." Na zabavi izmenjave pa je zelo užival tudi gospod Kek, ki pravi, da že od nekdaj menja oblačila s prijatelji.

Manja in Jana na pomoč

Ob poplavi novih rabljenih oblačil pa marsikdo potrebuje tudi nove ideje za kombiniranje, zato sta bili na včerajšnji zabavi Manja Plešnar in Jana Koteska več kot dobrodošli. "Z Jano sva tukaj kot stilistki, da pomagava drugim do kakšnih novih idej. Kako iz starega oblačila, ki ga dobijo tukaj, narediti nekaj novega."

V dveh urah so gostje na izmenjavo prinesli okoli 150 kilogramov oblačil, modnih dodatkov in obutve: 91 dolgih in kratkih majic, 68 puloverjev, 67 parov hlač, 30 srajc, 22 kril, 17 oblek, enajst kosov modnih dodatkov, šest plaščev, trinajst šalov, deset jaken, devet parov čevljev, osem kap, sedem torbic, dva korzeta in ene kopalke. Na ta način so uspeli ohraniti 900.000 litrov vode, 6000 kWh električne energije in 1,5 kilograma pesticidov.

Komentarjev 1
  • zz 08:02 14.december 2011.

    Zelo pametno dejanje - zabava izmenjave, ki je v tujini ze utecena!!