Magazin > Lepota & telo
858 ogledov

Zvezdana Mlakar o inkontinenci

mlakar Žurnal14
Tri mesece po laserskem zdravljenju težav z uhajanjem vode ni več. Sami odločamo o kakovosti življenja, pravi igralka.

Uhajanje vode ali inkotinenca je težava, ki nekatere ženske preseneti že po prvem porodu. V povprečju zaradi uhajanja vode trpi 70 odstotkov žensk v meni. Dvainpetdesetletna igralka Zvezdana Mlakar se je za zdravljenje inkontinence z laserjem odločila letos spomladi.

Od laserkega posega so minili dobri trije meseci. Kakšni so rezultati?

Težave s kapljicami so popolnoma izginile, zares … Pozabila sem že, kako je bilo nekoč …
Kako dolgo ste imeli težave z uhajanjem vode in kakšne so bile? Kako ste si pomagali?
Pri 30, 40 letih se mi ni sanjalo, da bo tudi mene doletelo kaj takega … Slišala sem govorice, vse okoli vogala ... Ko sem zdrsnila v 50. leta, sem pri poskakovanju in hitrem teku začutila, da mehurja ne morem več nadzorovati. Bilo me je sram in zelo potiho sem to omenila svojemu ginekologu. Ta mi je predpisal neke hormonske svečke, po katerih je bilo bolje, vendar nadloga ni izginila. Pred dvema letoma, ko sem začela telovaditi in resno trenirati, pa je bilo mučno, ko sem morala skakati. Takrat sem tekla na stranišče. Pridno sem delala tudi Keglove vaje. Težave niso bile tako hude, da bi morala nositi podloge ali, oh, plenice, a motilo me je zelo, predvsem ker sem vedela, da se bo nekaj kapljic nekoč spremenilo v dežek …

V sklopu laserskega zdravljenja inkontinence so vam tudi pomladili vagino.

Pomlajevanje vagine? Da ali ne? Haha, saj pravzaprav ne moreš izbirati, poseg je ginekološki (vsaka izmed nas ve, kako je to videti) in laser deluje tako na vagino kot na mehur oziroma kanal mehurja ...
Bolj ko razmišljam, neumneje se mi zdi debatirati, kaj je prav in kaj narobe ... Jaz sem laserski poseg preizkusila, deluje v vseh segmentih, vsak posameznik pa ima popolno svobodo pri tem, kaj bo s to informacijo naredil – jo komentiral, uporabil za svoje dobro počutje, zdravje, srečo … Sami smo odgovorni in odločamo o kakovosti svojega življenja!

Kako so se na vašo odločitev odzvali domači?

Vam povem po pravici? Nič! Živim v družini samih moških – z možem in sinovi – in nikoli jim nisem govorila, da čutim popuščanje mehurja. Malo zato, ker me je bilo sram, malo pa zato, ker jih to ne zanima. Šlo je za kapljice, ki so me poniževale. Možu sem omenila pomladitev vagine, pa je v smehu zamahnil z roko in rekel: “Rad te imam takšno, kakšna si, če pa se boš počutila bolje, le poskrbi zase!”

Menite, da je inkontinenca pri ženskah še vedno tabu? Zakaj?

Prepričana sem, da je tabu. Ko sem začela sodelovati v oddaji Dobro jutro, smo prvič javno spregovorili o meni. Do takrat sem tudi jaz mislila, da mena ženske pomete na smetišče zgodovine. Spregovorili smo o bioidentičnih hormonih, o pomembnosti hormonov na splošno ter o tem, kako neskončno pomembna za hormone sta gibanje in hrana. Danes vem in sem tudi sama poskusila, da je lahko zrelo obdobje druga pomlad ženske, kakor meni rečejo na vzhodu. Izjemno pomembno se mi zdi, da ženske na glas spregovorimo o svojih težavah in pokažemo, da nismo same. Nihče drug ne bo poskrbel za nas; same se moramo izobraževati, iskati rešitve za svoje težave. Vse, kar se nam dogaja v zrelih letih, je normalno, je posledica rojevanj, trdega dela, odrekanj … Naša dolžnost je, da ta leta izživimo čile in zdrave, kakovostno, polne modrosti in širine. Da se smejimo na glas in se ne sramujemo svojih težav! Ne gre za lov na mladost, mlade smo že bile in mene osebno niti najmanj ne zanimajo plastične operacije, botoks …
Ko ste javno spregovorili o posegu, je bilo slišati precej predsodlkov, češ: pomladitev vagine pri teh letih ... Leta so vedno prava. Boj proti gubam na obrazu in facelifting sta dovoljena? Raztegnjen obraz – včasih do nerazpoznavnosti –, silikonski vsadki v prsih – vse to je normalno in sprejemljivo? Ah, kakšna dvojna morala! Če gre za predsodek, je odstiranje tančic zmeraj pogumno! Zgražanje in ogorčenje največ povesta o tistem, ki se zgraža. Vsem ženskam, mladim in starim, bi rada prišepnila: skrbite zase, izobražujte se, negujte svojo žensko moč … In pomagajmo si med sabo, ne kopljimo največje jame same sebi!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.