Magazin
29 ogledov

Mit, naj jé za dva, drži!

Nosečnice naj uživajo hrano, bogato z beljakovinami ter vitamini A in C. (Foto: Žurnal24 main
Nosečnice, ne pozabite na železo. Zaradi večjih potreb je priporočen podvojen vnos tunine, govedine in divjačine.

"Nosečnicam se načeloma ni treba izogibati ničemur, kar spada v zdravo in uravnoteženo prehrano," razlaga Marija Merljak, strokovnjakinja za prehrano, in dodaja, da morajo nosečnice paziti le, da se ne zredijo preveč.

Jesti je treba za oba

"Mit o tem, da morajo nosečnice jesti za dva, velja. Razumeti je treba le, da jesti za dva ne pomeni jesti dvakrat več kot prej. Pravilneje bi bilo reči, da mora nosečnica jesti za – oba!" razlaga Merljakova. Žensko telo v nosečnosti potrebuje le od 200 do 300 kalorij na dan več.

Ingver proti jutranji slabosti
Najlažje jo boste premagale z uživanjem ingverja, buč, malin, češminove marmelade, orehovih jedrc, melisinega in kamiličnega čaja ter čaja poprove mete. Izogibajte pa se ocvrti in mastni hrani.

Prepovedan je mehki sir
Kor pravi Merljakova, je uživanje plemenitih sirov za nosečnice in plod škodljivo. Vendar pa si lahko vsaka mirne vesti privošči mocarelo, sir čedar in razne sirne namaze.

Kava in zeleni čaj škodijo
"Nosečnice naj kavo uživajo le v omejenih količinah, pravim čajem, umetnim gaziranim pijačam in mineralni vodi pa naj se povsem odpovedo," svetuje Merljakova. Prave čaje raje nadomestite z zeliščnimi, ki lahko učinkujejo proti jutranji slabosti.

Odrecite se drobovini
"Nosečnice naj se izogibajo hrani, ki vsebuje težke kovine. V to skupino spadajo jetra, drobovina in nekatere vrste rib," še pravi sogovornica. Konzervirana tunina, losos in file morskega psa pa nosečnicam zaradi vsebnosti mineralov celo koristijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.