Magazin
82 ogledov

Modna so ekološka svetila

V dnevni sobi so primerna svetila, namenjena sproščanju; takšna, ki oddajajo bla
1/5
Žurnal24 main
V dnevni sobi naj bo svetloba umirjena, v kuhinji pa usmerjena na delovni pult in mizo.

Pri oblikovanju ni meja
Trend pri svetilih je predvsem ekološki. Že zelo dobra tehnologija LED- in varčnih sijalk zamenjuje klasične nitne žarnice, s tem pa se spreminja oblika žarnic, ki zavzema vedno manj prostora. To seveda močno vpliva na večjo svobodo oblikovanja luči in s tem na nove rešitve. Mej pri oblikovanju luči je vedno manj,” poudarja Julija Zornik Strle iz podjetja Strle svetila.

 

V galeriji si oglejte nekaj zanimivih svetilk.

 

V dnevni sobi naj bo svetloba umirjena
V dnevni sobi so primerna svetila, namenjena sproščanju; takšna, ki oddajajo blago, razpršeno svetlobo in tako podzavestno  usmerjajo telo k umirjanju,” pravi Rok Mohar iz salona luči Šenk. Dodaja, da se lahko osvetlitev dopolni z bralno lučko, ki z usmerjeno svetlobo ne bo podrla harmonije umirjenega okolja.

V otroški sobi za začetek stropno luč
“Otroku je na začetku talna površina igralni prostor, zato je smiselno izbirati svetila, ki enakomerno, razpršeno osvetljujejo predvsem ta del prostora. To najbolje rešimo s stropnimi svetili,” je nasvet Zornik Strletove pri izboru svetila za otroško sobo. Z odraščanjem se širi tudi njegova potreba po novih delovnih prostorih, zato kmalu potrebuje luč na mizi, ob postelji za branje ...

V kuhinji dobro osvetlite delovni pult
Svetloba v kuhinji in jedilnem delu je zelo pomembna, saj vsak del kuhinje potrebuje drugačno moč. “Zaradi natančnosti dela je pomembno dobro osvetliti delovni pult. Luč nad jedilno mizo pa izbiramo po različnih kriterijih. Pomembni so velikost mize, položaj mize v prostoru in vizualni učinek luči,” svetuje Strletova.

Nasvet
Če bi pri opremljanju radi nasvet strokovnjaka za svetila, je priporočljivo, da ga poiščete na začetku gradnje ali adaptacije, ko se odločate o napeljavi elektrike. Tako je lažje svetovati, kje bodo svetila, kakšnega tipa bodo in koliko jih potrebujete. “S predhodnim svetovanjem lažje zadostimo potrebam po učinkoviti svetlobi v prostorih,” sklene strokovnjakinja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.