Magazin
29 ogledov

Na smuči pri treh letih

Več časa, preživetega na svežem zraku, bo okrepilo otrokov imunski sistem. (Foto Žurnal24 main
Otrok lahko začne smučati pri treh letih.

"Šolarjem in njihovim staršem priporočam čim bolj razgibane družabne igre na svežem zraku, kot so kepanje, sankanje, smučanje in postavljanje snežnih skulptur," pravi Ines Jerenec iz mariborskega studia za fintes Forma. Predšolskim otrokom pa svetuje veliko sprehodov. Pri preživljanju prostega časa na svežem zraku je treba po besedah sogovornice paziti na temperaturo zraka in primerno zimsko opremo. Zunanjim dejavnostim se izogibajte v jutranjih in večernih urah.

Sankanje brez snega
Običajne zimske dejavnosti lahko popestrite na različne načine. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije staršem svetujejo, naj skupaj z otroki pripravijo ptičjo krmilnico. Po mnenju društva bo tako "otrok krepil pozitiven odnos do narave in preživel več časa na svežem zraku". V času, ko ni snega, lahko sankaško avanturo doživite na Rogli, in sicer na umetnem sankališču Zlodejevo. Pravo zimsko izkušnjo pa lahko z otroki preživite v iglujih v eskimski vasi na Krvavcu. "Smučanja lahko otroka na položnih progah začnemo učiti že pri treh letih," razkriva Jerenčeva, za deskanje pa so po njenem mnenju otroci najdojemljivejši po 7. letu.

Vetrovka in topel pulover
"Pozimi priporočamo vodoodporna oblačila, ki morajo iz telesa hkrati oddajati vlago," pravi Jerenčeva. Kot oblačilo, primerno za zaščito v hladnih dneh, izpostavlja vetrovko, pod katero priporoča topel pulover. "Izbor oblačil prilagodite vremenskim razmeram in temperaturi zraka," pristavlja. "Pri manjših otrocih ne pozabite na kapo, šal in rokavice," opozarja sogovornica in dodaja, da je treba redno spremljati otrokovo znojenje. Če se močno znoji, ga preoblecite v manj topla oblačila, izgubljeno telesno tekočino pa naj nadomesti s pitjem toplih čajev ali mlačne vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.