Magazin
590 ogledov

Na to pazite pri vlaganju

marmelada Žurnal24 main
Hruške, breskve, slive in drugo vloženo sadje lahko vloženo počaka zimo. Vloženo domače sadje ali marmelada pa je lahko tudi lepo in okusno darilo.

Ob koncu poletja je na vrtu in v sadovnjaku na voljo toliko svežega sadja, da ga ne utegnete pojesti sproti. Hitro in poceni ga lahko s pomočjo že malo pozabljenega postopka, vlaganja v kozarce, v obliki kompota ali marmelade shranite za hladne dni.

Krepki, zdravi sadeži

Nadvse pomembno je, da ne čakate, da so sadeži že prezreli, temveč vlaganju namenite sicer zrele, a še čvrste in zdrave sadeže. Vlaganje jih bo zmehčalo.

Alternative sladkorju

Če pazite na zdravo prehrano in se izogibate sladkorju, lahko pri vlaganju uporabite tudi druga sladila, kot so agavin nektar ali umetna sladila, oziroma preprosto sladkate manj. Sadeži so včasih že sami po sebi dovolj sladki in jih za marmelado sploh ni treba dodatno sladkati.

Preverite tesnjenje

Ko ste v vroče kozarce že vložili sadje ali marmelado, jih tesno zaprite in naslednji dan preverite, ali pokrovčki res držijo. Če pokrovček tesni, je vbočen in pod pritiskom ostane trden. Slabemu tesnjenju se izognete predvsem tako, da kozarce preverite že prej in zavržete tiste, pri katerih se pokrov ne da dobro zapreti ali je navoj (ali sam kozarec) poškodovan.

Poskrbite za sterilnost

Rok trajanja vložene hrane je močno odvisen tudi od tega, s kako čistim priborom jo pripravljate ter kako čisti so kozarci za vlaganje in njihovi pokrovi. Najbolje je, da kozarce, pokrovčke in pribor prekuhate v vroči vodi in jih tako sterilizirate oziroma jih v pomivalnem stroju pomijete s programom z najvišjo temperaturo. Poleg tega ne pozabite, da morajo biti čisti tudi sadje in seveda vaše roke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.