Magazin
55 ogledov

Najbolj umazana letališča

Letalo Shutterstock
Mednarodno letališče v New Yorku, John F. Kennedy, je svetovno stičišče za potnike, a tudi za bakterije, tako vsaj trdi nedavno opravljena raziskava.

Na seznamu, ki so ga pripravili na Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT), so se znašla umazana letališča, na katerih kar mrgoli bakterij. Poleg New Yorka so na seznamu pristala tudi losangeleško letališče ter letališča Honolulu, San Francisco, Chicago in Washington. Strokovnjaki z omenjenega inštituta opozarjajo, da letališča na seznamu ne pomenijo zdravstvenega hazarda, temveč le navajajo, kateri dejavniki določajo količino bakterij v nekaterih mestih.

Zamenja se veliko potnikov

Cilj raziskave je ugotoviti, kako so razni virusi, ki so na primer odgovorni za sindrom akutnega oteženega dihanja ali ptičje gripe, povezani z lokacijo ter časom, preživetim na letališču. Seznam se morda na prvi pogled zdi nesmiseln, saj so na njem tako velika letališča v New Yorku, Los Angelesu in Chicagu, kjer se dnevno zamenja ogromno potnikov, kot tudi manjša, na primer Honolulu, kjer je število potnikov dosti manjše. Vendar pa naj bi bilo vroče in vlažno podnebje v Honoluluju enako nevarno za prenos različnih bolezni, kot je na drugih letališčih, kjer je frekvenca potnikov večja, pravijo izsledki raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.