Magazin
115 ogledov

Najboljši in najslabši kraji za ženske

Islandija Shutterstock
Ob dnevu žena, ki ga letos praznujemo že 101., smo sestavili seznam mest, kjer se ženskam godi najbolje.

Najboljša država za ženske: Islandija
V Islandiji so moški in ženske najbolj enakopravni, tako v politiki kot zdravstvu in šolstvu. Najslabša država po teh merilih je Jemen, najbolj nevarna pa Afganistan.

Najboljša država za političarke: Ruanda
Ruanda je edina država na svetu, kjer je v parlamentru več poslank kot poslancev. Ženske zavzemajo 45 sedežev od skupno 80. Najslabše države za politično kariero ženske pa so Savdska Arabija, Jemen in Oman, kjer ženske sploh ne sodelujejo v političnem življenju.

Najboljša država za mame: Norveška
V tej državi so matere najbolje obravnavane. Matere samohranilke imajo odličen položaj, prav tako tudi ženske, ki so pred prvim porodom. Na Norveškem imajo najnižji odstotek umrljivosti mater ob porodu, babice pa so najbolj usposobljene. Najslabše razmere so v Afganistanu, kjer je večja možnost, da bo ženska umrla med porodom kot med bombnim napadom.

Najboljša država za predsednice: Šrilanka
Če želite biti na vrhu države, je Šrilanka najboljša za to. Tam so ženske že 23 let na vrhu oblasti.

Najboljša država za umetnice: Švedska
Na Švedskem veliko delajo na tem, da bi ženske in moški v umetnosti postali enaki. Tam boste v filmskem svetu našli veliko žensk.

Najboljša država za ekonomistke: Bahami
Na Bahamih največ žensk sodeluje v važnih ekonomskih problemih države. Najboljša država za to je Jemen.

Najboljša država za novinarke: Karibi
Na Karibih kar 45 odstotkov vseh novic in zgodb napišejo ženske, tako na televiziji kot časopisu in radiu. Najslabša dežela za to je Afrika, kjer je ženskih poročevalk le 30 odstotkov.

Najboljša država za dober zaslužek: Luksemburg
V tej kategoriji si Luksemburg mesto deli z Norveško. Ženske tam zaslužijo dobre vsote denarja, primerjajo se lahko z zaslužkom moških. Najslabša je Savdska Arabija, kjer ženske zaslužijo štirikrat manj od moških.

Najboljša država za izobraževanje: Katar
Tam na enega visokoizobraženega moškega pride šest visokoizobraženih žensk. Najslabša država za to je Čad, kjer je izobraženih žensk trikrat manj kot izobraženih moških.

Najboljša država za športnice: ZDA
Pet od deset najbolje plačanih športnic leta 2011 prihaja iz ZDA. Najslabša država je Savdska Arabija, ki še nikoli ni poslala ženske na olimpijske igre in deklicam v šolah prepoveduje sodelovanje pri športnih aktivnostih. 

Najboljša država za ločitev: Guam
Ženske v Guamu imajo najboljše možnosti za ločitev od moža. Tam je namreč najvišja stopnja ločitev na svetu.

Najboljša država za vožnjo: Indija
New Delhi je najboljše mesto za taksistke, te imajo celo lastno taksidružbo. Država celo spodbuja ženske, da vozijo taksije, saj želijo s tem razbiti prevlado moških za volanom. Najslabša država za ženske je v tem pogledu Savdska Arabija, kjer ženske sploh ne smejo voziti.

Najboljša država za visoko usposobljena delovna mesta: Jamajka
Jamajka ima najvišji odstotek žensk, ki so zaposlene kot odvetnice, senatorke in menedžerke. Skoraj 60 odstotkov podobnih delovnih mest zasedajo ženske. Najslabše je v Jemnu, kjer ima takšno zaposlitev le dva odstotka žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.