Magazin
459 ogledov

Najemite svoj vrtiček

vrt vrtiček vrtnarjenje Shutterstock
Vrtičkanje je med Slovenci vse bolj priljubljeno, cena najema pa je še vedno dovolj nizka, da si ga lahko mnogi privoščijo.

Pred najmemom svojega vrtička ne glejte le na ceno, preverite tudi, kaj vam za to ceno pripada. Ali boste imeli v bližini lopo za shranjevanje orodja, imate na vrtičku možnost kompostiranja, je vrtičak zagrajen in zaščiten pred nepovabljenimi gosti, imate dostop do vode in podobno. Pred najemom premislite tudi, koliko časa boste namenili novemu hobiju. Ob sušnih dneh je treba vrtiček dnevno zalivati, redno je treba puliti plevel in podobno. Večji kot bo vrtiček, več dela boste imeli, zato nikar ne pretiravajte.

Kam po vrtiček?

Veliko slovenskih občin svojim občanom ponuja najem vrtičkov po ugodnih cenah, zato se pozanimajte, kakšne možnosti imate v bližini svojega stanovanja. Za vas smo poiskali nekaj primerov.

V Mestni občini Novo mesto boste za vrtiček odšteli 0,80 evra na leto na kvadratni meter. Za vrtiček velik 30 kvadratnih metrov boste tako odšteli le 24 evrov za celoleten najem. V Občini Radovljica je cena najema 0,25 evrov na leto za kvadratni meter. V občini Kočevje nimajo posebej urejenih vrtičkov z lopami, oddajajo pa kmetijska zemljišča. "Minimalna višina najemnine na letni ravni v skladu z odlokom znaša trideset evrov," so povedali. 

V Mestni občini Velenje so v letu 2009 na Gorici (na vrtičkarskem območju Krajnca) uredili in predali občankam in občanom v uporabo 81 vrtičkov, posamezen vrtiček je velik 32 kvadratnih metrov. "Tam smo postavili tudi objekt, namenjen za shranjevanje orodja in še en manjši prostor, namenjen upravljavcu vrtičkov," so povedali.  Zakupnina za uporabo vrtičkov za leto 2013 je enaka za vse lokacije v občini in znaša 20 evrov. "Zakupne pogodbe bomo sklepali za določen čas, in sicer za obdobje petih let z možnostjo podaljšanja," dodajajo. Trenutno ima Mestna občina Celje sklenjenih okoli 20 zakupnih pogodb za vrtove. Letna najemnina zemljišča namenjenega za vrtičkarstvo, za okoli 100 kvadratnih metrov, ki ga odda Mestna občina Celje, znaša 45,41 evrov. Vrtove pa oddajajo tudi mestne četrti in krajevne skupnosti.

Poleg najemnine tudi stroški

Občinski prostorski načrt Ljubljane zajema 23 območij v skupni površini nekaj manj kot 550 tisoč kvadratnih metrov zemljišč namenjenih za namen vrtičkarstva. Vrtičke oddajajo po enotni ceni: en evro na kvadratni meter za celo leto. Poleg najemnine so vrtičkarji dolžni plačevati tudi sorazmerni del obratovalnih stroškov. "Cena vključuje zakupnino za posamezni urejen vrtiček ter souporabo otroškega igrišča, sanitarij in parkirišča," so sklenili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.