Magazin
14 ogledov

Najhujše napake pri otroški prehrani

Vse je stvar navade, tudi preživljanje prostega časa. Žurnal24 main
Otroška debelost še zdaleč ni le zdravstvena težava, temveč ima za otroka lahko tudi dolgotrajne negativne psihične posledice.

Debelost pri otrocih je tako v ZDA kot v Evropi vedno hujša težava, ki ima za posledico dolgoročne zdravstvene težave, kot so recimo bolezni srca ali sladkorna bolezen, pa tudi depresijo in nizko samozavest. Kaj so najpogostejše napake, ki jih naredijo starši, ko ustvarjajo zdravo okolje za svojega malčka?

Ste, kjer jeste!
Morda se sliši smešno, vendar drži. Znanstveniki so dokazali, da obedovanje pred računalnikom ali televizijo preobremeni možgane, ti pa telesu ne sporočijo pravočasno, kdaj je hrane dovolj in je telo sito. Zato takšna navada pelje k preobjedanju. Potrudite se, da ste pri obrokih zbrani za mizo, kar bo nedvomno pomagalo pri primerni količini zaužite hrane, pa tudi pri kakovostnem preživljanju prostega časa.

Preveč buljenja v zaslon
Nobeno posebno odkritje ni, da imajo otroci bistveno več energije kot njihovi starši. Vendar se v primerih, ko se otrokov prosti čas osredotoči na igranje igric in gledanje

 

Naj igranje igric ne bo otrokova edina dejavnost. © iStockPhoto

 
televizije, telo močno poleni in se težko prilagaja na dejavnost. Pediatri zato priporočajo, naj otroci do svojega dopolnjenega drugega leta televizije ne gledajo, starejši otroci pa naj jo gledajo kvečjemu eno do dve uri na dan.

Krivi so tudi oglasi
Raziskave so pokazale, da omejevanje otroškega posedanja pred televizijo dejansko zmanjša količino hrane, ki jo malčki zaužijejo, in jim tako pomaga pri izgubi teže. Nezdrave prehranjevalne navade naj bi bile med drugim tudi posledica izpostavljenosti nezdravim oglasom za hitro prehrano. Svoje otroke zato spodbujajte k igranju na prostem in udeleževanju pri športnih dejavnostih. Če boste k temu dodali še dejaven družinski konec tedna, boste malčku privzgojili zdrav način življenja.

 

Preberite še:

 

 

Otroci jedo z očmi
Večina otrok novo hrano preizkuša z očmi, kar pomeni, da "grda" hrana nima niti najmanjše možnosti za uvrstitev v "zmagovalno ekipo". Hrana mora delovati slastno in zanimivo oziroma mora biti priljubljena. Če jo jedo drugi, jo bo tudi vaš otrok. Pediatri v takšnih primerih predlagajo tehniko dveh grižljajev. Svojega otroka pri uvajanju nove hrane ne silite, da je poje cel krožnik, dovolj je, da poskusi dva grižljaja in se odloči, ali mu ustreza. Presenečeni boste, koliko pozitivnih odgovorov boste dobili na tak način!

Če se vam je članek zdel zanimiv, si v sredo, 16.4., preberite še njegovo nadaljevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.