Magazin
34 ogledov

Ne tecite z mlajšimi od enega leta

Če je pes preutrujen, vam bo to pokazal tako, da bo začel zaostajati. (Foto: Shu Žurnal24 main
Če nameravate teči s psom, ne pozabite, da za tek niso najprimernejše manjše pasme s kratkim gobčkom in pasme, ki so pretežke.
Pripomočki za tek. V Klubu ljubiteljev psov K9 priporočajo posebne oprsnice, ki so prilagojene za tek s psom, saj ima pes na tak način več svobode in se lažje giba. V posebnih trgovinah pa si lahko kupimo pas, ki si ga zapnemo okoli pasu, nanj pa je pritrjen nekoliko elastičen povodec za psa, prirejen ravno za tek z njim.

"S psom ni priporočljivo teči pred njegovim prvim letom starosti, saj se okostje in sklepi psa še razvijajo," opozarjajo v Klubu ljubiteljev psov K9. Ob tem pravijo, da določene pasme niso najprimernejše za tek. Kot primer navajajo manjše pasme s kratkim gobčkom (francoski buldog, pekinez, ali pse, ki se zaradi teže hitro utrudijo (bernardinec). Nevarno je teči tudi s psi, ki so nagnejni k zasuku želodca (doge). "Za začetek izberimo krajšo progo, da kuža ne bo preveč utrujen. Tempo in razdaljo počasi povečujmo, nikakor pa ne začnimo z desetkilometrskim tekom takoj na začetku," svetujejo. Če imamo že psa v letih, moramo tempo prilagoditi, če pa ne bo več zmogel, nam bo to pokazal, da bo začel zaostajati ali pa se bo ustavil. "Nikakor pa psa v tek ne silimo," še pravijo v klubu.

Poleti zjutraj ali zvečer
Ko se začnejo toplejši dnevi, svetujejo, da tečemo zjutraj ali zvečer, ko temperature še niso previsoke. "Načeloma se bo pes sam ohladil, ko bo našel kakšno lužo. Ne priporočamo pa polivanja psa z mrzlo vodo," opozarjajo. Telo se namreč ohlaja postopoma. Najboljša podlaga za tek je po njihovih izkušnjah gozdna, če pa že tečete po asfaltu, psu redno pregledujte blazinice, da niso preveč odrgnjene. "Da se telo lahko regenerira, pustimo psa tudi kak dan ali dva doma, ali pa ga vzemimo s seboj vsak drugi dan," zaključujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.