Magazin
6 ogledov

Nepričakovane nove najdbe

Nasproti gasilskega doma, kjer je poleti stekla gradnja objektov, so med arheolo Žurnal24 main
Med arheološkim nadzorom so odkrili del rimskodobnega objekta in jašek ob cesti.

Med arheološkim nadzorom so na izrazito zamočvirjenem terenu, kjer so pred dvema letoma opravili zavarovalna arheološka izkopavanja, da se zemljišče sprosti za gradnjo, naleteli na nepričakovane najdbe, je povedal Uroš Bavec, višji konservator z novomeške območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine.

 

Drugače ne gre

Delo. Dokumentiranje ob gradnji izvajajo hitro in ob stalni prisotnosti strojne mehanizacije, zato morajo poskrbeti tudi za varnost pri delu, je pojasnil Bavec. ''Na vsak način to ni optimalen pristop k stroki, je pa včasih edini možni,'' je dodal.

Dobra ohranjenost
''Meter in pol pod gladino podtalnice in pol metra pod neprepustno glino so se spet pojavili arheološki ostanki, tokrat zaradi gline izrazito dobro ohranjeni,'' je pojasnil Bavec. Našli so ostanke rimskodobnega objekta s tremi prostori, ki je verjetno služil kot skladišče, v njem pa je bilo precej manj stvari kot pred dvema letoma v neposredni bližini. Odkrili so tudi rimskodobno cestišče, ki je ohranjeno z jaškom ob zahodni vpadnici v rimski pretorij, je še pojasnil Bavec.

Dela v teku
Arheološki nadzor so končali, gradnja večstanovanjskih objektov, imenovanih Rimski dvori, pa se nadaljuje. ''Kar je, je bila ta intervencija z naše strani,” je dodal Bavec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.