Magazin
11 ogledov

Nesrečno zaljubljeni, preživeli boste!

Vaše srce se bo zacelilo, trpeli pa boste manj, kot ste mislili, trdijo strokovn Žurnal24 main
Kljub žalostnikam v glasbenih uspešnicah in romanom o nesrečnih ljubeznih konec zveze ni nujno tako grozen, kot se nam zdi, sporočajo ameriški znanstveniki.

"Podcenjujejmo svojo sposobnost, da preživimo razhod in pozdravimo strto srce," pravi Eli Finkel, profesor psihologije na Northwestern University v Illinoisu, ki je skupaj s kolegom Paulom Eastwickom raziskoval, kako se obnašamo, ko nam nekdo noče več greti postelje in nam zlomi srce. Finkel in Eastwick sta pod drobnogled vzela mlade pare – izbrala sta predvsem tiste, ki so priznali, da so bili goreče zaljubljeni. Zanimalo ju je, ali so se njihova predvidevanja, kako obupen bo čas po razhodu, ujemala s trpljenjem, ki so ga doživljali, ko je zveza v resnici razpadla. Finkel je pojasnil: "Veliko ljudi misli, da bodo neznansko trpeli, če jih bo zapustil partner. Temu pripisujejo preveliko vlogo."

Raziskava je trajala devet mesecev, vanjo pa so bili vključeni študenti, ki so bili v zvezi najmanj dva meseca. Na vprašanja psihologov so morali odgovarjati vsaka dva tedna. Finkel in Eastwick sta bila "sotrpina" 26 ljudi, 10 študentk in 16 študentov, ki so se v prvih šestih mesecih raziskave razšli s svojimi ljubljenimi. Psihologa sta ugotovila, da so bila njihova predvidevanja o tem, kako se bodo počutili po razhodu, večinoma pretirana in preveč dramatična. Povedala sta, da sicer še vedno drži, da razpad razmerja težje prenesejo tisti, ki so bolj zaljubljeni. A drži tudi nekaj drugega. Vsem nesrečnikom, ki so tudi po koncu zveze še vedno zaljubljeni v (takrat že nekdanjega) partnerja, polagata na (zlomljeno) srce: "Niti slučajno ni tako hudo, kot ste mislili, da bo. Preživeli boste!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.