Magazin
56 ogledov

Nosečnice sanjajo več

nosečnica, spanje, spanec Shutterstock
Nosečnice sanjajo pogosteje kot ženske, ki niso noseče. Narava sanj pa še toliko bolj odraža njihovo počutje.

Ker sanje odražajo čustveno stanje, je popolnoma naravno, da so med nosečnostjo, ko so čustva še toliko močnejša, tudi sanje intenzivnejše in celo bolj nenavadne kot sicer. Hormonske spremembe, še posebej velike količine progesterona, povzročajo sanje, ki so pogostejše in bolj žive, nosečnice pa si jih tudi bolj zapomnijo. Če se zbudite med sanjami ali takrat, ko so se dobro začele, si jih boste bolj zapomnili, kar pa še posebej velja za nosečnice, ki se ponoči pogosto zbujajo.

Tako kot gre nosečnica med nosečnostjo skozi več faz, se spreminjajo tudi njene sanje. Nanje pa vplivajo tudi drugi dejavniki, kot na primer različni zapleti v nosečnosti, telesne spremembe, sprememba življenjskega sloga, stres ali zaskrbljenost. Temu primerne so tudi sanje.

Mirna nosečnost, mirne sanje
Če so sanje prijetne, ne bo nobenega vpliva na otroka. Če pa vas prestrašijo ali vznemirijo, se lahko raven kortizola, stresnega hormona, zviša, kar pa ima lahko kar nekaj vplivov na otroka. Če imate pogosto takšne sanje, povejte ginekologu, ki vam bo predlagal, kaj storiti za boljši spanec. Sicer pa je za miren in sproščujoč spanec vedno dobro jesti nekaj ur prej, soba naj bo temna in prezračena, če pomaga, pa si pripravite aromaterapijo ali kaj podobnega.

Zelo pogosto se zgodi, da so sanje malo neprijetne in grozne, a je skrb odveč. Več kot osemdeset odstotkov sanj odraža našo zaskrbljenost, saj gre za naravno pot, da na dan privlečemo vse strahove.

Čas za podrobnejšo analizo
Zdaj je morda najboljše obdobje za podrobnejšo analizo sanj. Bodite nanje še posebej pozorne, poskušajte si jih razložiti in povezati z vsakdanjim življenjem. Ste vesele in srečne? So sanje tudi takšne? Ste morda ves čas prestrašene?

Znano je, da imajo nosečnice pogosto podobne sanje, v teh pa je večinoma prisotno materinstvo, rojstvo, razmerje in kariera. Če ste pozorne na sanje, lahko spotoma celo dobite rešitev za kakšno težavo, ki jo premlevate, ali pa vam preprosto pade na pamet kakšna zanimiva ideja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.