Magazin
38 ogledov

Nujne beležke med nosečnostjo

nosečnica zapiski dnevnik Shutterstock
Nosečnost je obdobje, ko se dogaja marsikaj. Bodoče matere imajo ogromno opravil, zato so večinoma obremenjene in pozabljive, kar pa je idealna priložnost, da si začnejo vse sproti zapisovati.

Od trenutka, ko nosečnice izvejo, da bodo postale mame, se začnejo vse možne priprave. Najprej prebiranje primerne literature, pogovori s partnerjem, prijateljicami in bližnjimi, kasneje izbiranje in nakupovanje najprimernejše opreme in oblačil za novorojenčka. V vmesnem času pa skrbeti za gospodinjstvo, hoditi v službo, če matere že imajo otroka, pa seveda skrb zanje.

In ker je opravkov res ogromno, si je dobro vse sproti zapisovati. Nosečnice so znane po tem, da pozabljajo stvari, kar pa ne pomeni, da so postale pozabljive, temveč so preobremenjene s preveč stvarmi. Poleg različnih občutij – kot so strah, skrb, pričakovanje in podobno – se poraja še ogromno vprašanj, kot na primer ali bom dobra mati, bo z otrokom vse v redu, bo seks z možem po porodu enak in podobno.

Zapisujte si vse

Večina nosečnic bo priznala, da ima težave s spominom. Če so imele težave z zanositvijo, je dobro, da zapišejo vsa občutja in opažanja. Zapisovanje bo omililo občutja, ki so jih doživljale, obenem pa pomagalo pri bolečini in frustraciji, ki se lahko pojavita še kasneje.

Zapiski v obliki dnevnika pa bodo tudi odličen način, da zabeležite občutja, ki se jih boste tako spominjale celo življenje. Dobro je spremljati nosečnost po tednih ali mesecih, kakor ustreza posameznici. Če se dejansko pojavijo težave s spominom, si beležite tudi vse datume pregledov in ultrazvokov, ter drugih pomembnih opravil.

Knjiga tudi za otroka

V dnevnik lahko prilepite prvi ultrazvok, zraven pa pripišete svoje občutke. Ko se bo otrok rodil, lahko začnete ustvarjati njegovo spominsko knjigo, kamor vpisujete vse pomembne podatke, mejnike in fotografije. Knjiga bo lep spomin in darilo za otroka, ko bo malo večji. Sicer bo nekoč lahko prebral vaš dnevnik, si ogledal fotografije trebuha in se tako počutil zelo pomembnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.