Magazin > Odnosi in prosti čas
1093 ogledov

Dunaj odličen test za potovanje z majhnim otrokom

Dunaj
1/30
Gregor Prebil
Kam na prvo potovanje z otrokom starim dve ali tri leta? Dunaj je praktična rešitev, saj je iz Ljubljane oddaljen 350 kilometrov ali slabe štiri ure vožnje. Živalski vrt, morska hiša, Prater, so tri atrakcije, ki bodo tudi tako majhnim otrokom všeč.

Dunaj je ob Zagrebu najbližja tuja prestolnica Sloveniji. Avstrijka prestolnica bo zadovoljila dušo tistih staršev, ki imajo radi arhitekturo, dobro hrano, zgodovino, umetnost, kulturo, hkrati pa bi radi videli, da imajo od potovanja veliko tudi otroci.

Dunaj | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Čeprav nekdaj temu ni bilo tako, tako je pisalo v priročniku za potovanje na Dunaj, je danes avstrijska prestolnica otrokom prijazno mesto. Premikanje po mestu je hitro in s pomočjo podzemne železnice enostavno, tudi z otroškim vozičkom. 2,20 evra stane karta za enkratno vožnjo, ki vključuje tudi prestopanja med postajami. Za najmanjše otroke je prevoz zastonj. Tudi kupovanje kart na avtomatih je enostavno, saj je med številnimi tujimi jeziki možno izbrati tudi navodila v slovenskem jeziku. Hkrati pa je vožnja v podzemni železnici za triletnika pravo doživetje, še preden dospe, recimo do Praterja, parka, ki ponuja adrenalinsko doživetje.

Prvi dan: Prater

Zabaviščni park bo najbolj očaral otroke. Čeprav vstopnine ni, se pripravite, da boste tam pustili precej denarja. Krog v gondoli na velikem kolesu, ki vas povzpne več kot 60 metrov visoko, z razgledom na celoten Dunaj, stane 9,5 evra za odraslo osebo, za najmlajše je vstop brezplačen. To je zaščitni znak Dunaj in ena obveznih stvari, ki jo obišče večina turistov. V ceni je tudi ogled majhnega muzeja, kjer si lahko na otrokom zanimiv način, v obliki premikajočih skulptur, ogledate kako so Dunajčani v preteklosti živeli in preživljali prosti čas. Prikazana je tudi zgodovina velikega kolesa, ki je zaščitni znak Praterja. Prater je sicer velik in odprt park, katerega zgodovina sega v leto 1162. Že leta 1766 pa so Dunajčani tja hodili na kavo in sladice, leta 1873 pa je gostil svetovno razstavo.

Dunaj | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Danes je najbolj znan po zabavi. Prater oživi ponoči, a je atrakcij toliko (okoli 250), da zanj potrebujete ves dan. Cene so zajetne, na to se morate pripraviti že v naprej. Kava na primer stane tudi 3,7 evra, en žeton za dvominutno vožnjo z z vlakom za najmlajše pa dva evra. Druge adrenalinske atrakcije, od velikega vrtiljaka, ki vas popelje na višino 100 metrov, do adrenalinskih vlakcev z različnimi tematikami, prostega pada ... so še bistveno dražje. Tudi stranišče ni zastonj (0,5 evra). Usedete se lahko tudi na vlakec, ki vas popelje na ogled celotnega Praterja.

Drugi dan: Schönbrunn in živalski vrt

Drugi dan na Dunaju priporočam, da si v celoti rezervirate za obisk Schönbrunna, kjer si lahko ogledate spektakularno palačo s številnimi atrakcijami, enega najbolj atraktivnih in velikih živalskih vrtov v Evropi, ogromen rastlinjak za palme in metulje (Palmhaus), labirint, otroški muzej ... Privoščite si tudi 50 minutno panoramsko vožnjo z vlakom po velikem parku, ki je lahko všteta v ceno s skupaj z živalskim vrtom (16,5 evra za odrasle, za najmlajše je brezplačno). Ste vedeli, da je živalski vrt najstarejši na svetu?

Dunaj | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Zgodovina živalskega vrta (Schönbrunn Tiergarten) sega v leto 1752, ko je vladal cesar Franc I. Štefan. Že leta 1770 so si Habsburžani lahko v živo ogledali slona, kmalu zatem še medvede, volkove, po letu 1800 pa so živalski vrt naselile eksotične živali, kot os tigri, levi, kenguruji in celo severni medvedi. Severni medved je ob veliki pandi še danes ena največjih atrakcij živalskega vrta. Leta 1992 so živalski vrt privatizirali , danes pa se razteza na 17 hektarjih za obiskovalce obvladljivih površin in zaposluje okoli 200 ljudi. V njem prebiva več kot 500 živalskih vrst, med njimi so tudi ogrožene živalske vrste. To je eden izmed najlepši živalskih vrtov na svetu z najvišjimi standardi, saj obiskovalce in živali v večini ne ločijo debele ograje, ampak pregledne steklene površine, najbolj atraktiven in eksotične živali pa si lahko čisto od blizu ogledajo tudi v pokritih prostorih, kjer živali hranijo in kjer spijo.

Dunaj | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Obiskovalec lahko sredi urbane džungle, kar Dunaj je, podoživi potovanje iz afriške džungle do severnega tečaja. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi velike pande, krokodile, povodne konje, koale in druge najbolj posebne živali. Ob določenih urah jih lahko gledajo tudi med hranjenjem, ponekod lahko sodelujejo tudi sami.

Tretji dan: Morska hiša in potepanje po centru

Tretji dan avstrijske prestolnice si rezervirajte za ogled mestnega jedra in obiska morske hiše (Hause des Meeres). V 11 nadstropjih si lahko obiskovalci ogledajo živali tropskih morij, Sredozemlja, avstralskih jezer in sladkih voda. Potapljanje in hranjenje morskih psov ter hranjenje piranj in plazilcev še posebno doživetje. Hiša se nahaja v Esterhazy Parku v centru Dunaja. Na vrhu zgradbe sta restavracija in terasa od koder seže pogled na skrajni konec Dunaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.