Magazin > Odnosi in prosti čas
7803 ogledov

Kaj je značilno za oranžne mačke

mačka Profimedia
Nekdanji britanski premier Winston Churchill je ljubil oranžne mačke.

Jim Davis, oče mačka Garfielda, je nekoč izjavil: "V moji glavi je nebo modro, trava je zelena in mačke so oranžne.“ Čeprav smo v njegovih stripih videli tudi sive, rumene in celo rožnate mačke, smo si najbolj zapomnili oranžno – najbolj zabavnega mačka od vseh.

Nekateri zmotno mislijo, da gre pri oranžni mački za določeno pasmo. Vsaka pasma ima lahko oranžnega predstavnika, drži pa, da jih je pri določenih pasmah več, kot na primer pri pasmi maine coon in bengalski mački.

Za oranžno barvo je kriv pigment feomelanin. Popolnoma oranžne mačke ni. Njihov kožušček ponavadi krasijo bele črte ali pikice. Veliko je tudi oranžnih mačkov z belim trebuščkom, belimi tačkami, belim vratom in belimi lisami na repu. Za te mačke so značilne tudi črne pegice, ki se ponavadi pojavijo na smrčku, okoli oči in na dlesnih ali notranjosti gobčka. Njihove oči so ponavadi zelene ali zlate barve.

National Geographic je poročal, da so oranžne mačke najbolj glasne od vseh. Veliko mijavkajo in se svojih lastnikov držijo kot klop. Znani so tudi po tem, da sem rade crkljajo in da niso sramežljive.

Zanimivo je tudi, da je le ena od petih oranžnih mačk ženskega spola.

Dve legendi

Nekdanji britanski premier Winston Churchill je ljubil oranžne mačke. Imel je kar dve, Tanga in Jocka. Veliko oranžnih mačk ima na čelu črko M. Krščanska legenda pravi, da je oranžno mačko s poljubom na čelo blagoslovila devica Marija, ker je ponoči grela Jezusa. V arabskem svetu pa pripovedujejo legendo, da je Mohamed oranžno mačko pobožal po glavi, ker ga je obvarovala pred kačo. Kakor koli že, pravi junaki!

Priljubljeni YouTube kanal Joonglaa vabi, da postaneš YouTube zvezda in se prijaviš v šov Joonglaa star, v katerem je glavna nagrada pogodba z Joongloo v vrednosti 15 tisoč evrov, super video oprema in Huawei P40 Pro. 
 

Komentarjev 1
  • kvasetotidogajamona 07:25 27.julij 2020.

    Veliko oranžnih mačk ima na čelu črko M. Krščanska legenda pravi, da je oranžno mačko s poljubom na čelo blagoslovila devica Marija, ker je ponoči grela Jezusa. V arabskem svetu pa pripovedujejo legendo, da je Mohamed oranžno mačko pobožal po ...prikaži več glavi, ker ga je obvarovala pred kačo. HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAAAA