Magazin > Odnosi in prosti čas
408 ogledov

Kateri otroški voziček izbrati?

baby center vozički Žurnal24 main
Eden izmed prvih, osnovnih delov otroške opreme je zagotovo ustrezen otroški voziček, ki ga bodoči starši izberejo že pred prihodom dojenčka na svet. Izberite voziček, ki je varen, uporaben, kakovosten in udoben.

Široka izbira otroških vozičkov na trgu staršem omogoča, da izberejo takšnega, ki kar najbolj ustreza njihovemu načinu življenja, njihovim željam in potrebam. Za starše, ki živijo v mestu, bo verjetno bolj primeren lahek in vodljiv voziček z manjšimi kolesi za vožnjo po betonskih ulicah, starši, ki živijo izven mesta, pa bodo verjetno raje izbrali kompakten in stabilen voziček z velikimi kolesi, primernimi tudi za vožnjo po bolj zahtevnih terenih. Na splošno so otroški vozički s štirimi kolesi bolj stabilni od tistih s tremi kolesi, so pa trikolesniki zato lažji in bolj vodljivi (z eno roko). Otroški vozički s štirimi kolesi, ki so po navadi večja in vsebujejo napihljive zračnice, so primerni za vožnjo tudi po travi, zemlji, gozdu ali makadamu. Skoraj vsi otroški vozički imajo vrtljiva prednja kolesa, večina vozičkov pa vsebuje tudi vzmetenje koles.

Ko izbirate primeren voziček zase in za svojega otroka, torej najprej premislite, po kakšnem terenu ga boste vozili (mestne ulice ali zahtevnejši tereni) in se na podlagi tega odločite, kolikšne bodo dimenzije vozička, teža vozička, koliko koles naj ima voziček, kakšna naj bodo kolesa (napihljiva prednja kolesa, napihljiva zadnja kolesa, kolesa iz pihane pene ali plastična kolesa) in kakšen način zlaganja omogoča (kompaktno, enoročno ali v "marelo").

baby center vozički | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
baby center vozički | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Otroški vozički večinoma vsebujejo aluminijasto ogrodje, odlikujejo pa jih tudi po višini nastavljivi ročaji, 5-točkovno pripenjanje otroka v voziček, možnost obračanja športnega dela za 180 stopinj in število naklonov športnega dela.

Pred nakupom otroškega vozička razmislite o vseh opisanih lastnosti vozičkov – kaj potrebujete in kaj si želite –, da bo izbrani voziček res kar najbolj ustrezal vam in vašemu otroku. Prodajalca v trgovini povprašajte tudi o možnosti namestitve mehke in/ali trde košare na ogrodje vozička ter o tem, ali je avtosedež, ki ga prav tako lahko namestite na ogrodje vozička, že vključen.

Pomembno je še, da pred nakupom vozička zapišete dimenzije prtljažnika svojega avtomobila in jih primerjate z dimenzijami (zloženega) vozička. Na takšen način se boste izognili problemu, da bi po že opravljenem nakupu ugotovili, da vozička ne morete pospraviti v prtljažnik.

Vaš Baby Center

baby center vozički | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main