Magazin > Odnosi in prosti čas
223 ogledov

Ljubljanski ZOO dobil pomemben obisk

sibirski tiger
1/3
ZOO Ljubljana
Vesele novice iz našega živalskega vrta!

V Živalskem vrtu Ljubljana so se te dni razveselili novega samca sibirskega tigra, ki je na posebni naravovarstveni misiji. "Upamo, da se bosta s tigrico Vito dobro razumela in se uspešno parila," sporočajo iz ZOO-ja.

Novi samec se je skotil 7. maja 2011 v moskovskem živalskem vrtu, po letu in pol pa je novo domovanje dobil v ZOO Talin v Estoniji, kjer je s samico sobival do konca leta 2018. Tako kot Vita in Vito, ki je marca umrl zaradi raka, v ZOO Ljubljana, tudi onadva nikoli nista imela mladičev. 200-kilogramski samec v rojstnem listu nosi ime Botsman, Estonci pa so ga klicali Pootsman, kar oboje pomeni »poveljnik krova oz. šef palube« in lepo sovpada tudi z njegovim naravovarstvenim potovanjem, saj zadnja tri leta gostuje v različnih živalskih vrtovih. Pri nas mu bomo rekli kar kratko Bos ali šef.

Naravovarstveno popotovanje sibirskega tigra

Nadaljevanje dobrih genov, kot jih imata Bos in Vita, je ključno za ex situ ter in situ ohranitvene programe, zato so se pri Evropski zvezi živalskih vrtov EAZA odločili, da pri tem poskusijo tudi z menjavo partnerjev. Samec je zato sedaj vključen v vzrejni program ogroženih živalskih vrst tako, da se mu omogoča parjenje z različnimi samicami, kar se je že obrestovalo. Najprej so ga konec leta 2018 začasno premestili v ZOO na Češkem, kjer se je pridružil samici Tanyi, ki je junija 2019 skotila tri mladiče. Ker so tigri samotarji in samci ne skrbijo za vzrejo mladičev, so ga konec leta 2019 premestili v ZOO Parco Natura Viva v Italiji k samici Luvi, kjer je Botsman ponovno postal oče trojčkov. Letos bo partner samici Viti iz ZOO Ljubljana, ki bo dopolnila 10 let in ima z izkušenim samcem boljše možnosti za prvo leglo.

Trenutno se Bos v ZOO Ljubljana spoznava z novimi oskrbniki in novim okoljem v zakulisju ene največjih ograd za tigre v Evropi, ki obsega 4.000 m2 naravnega gozda in je primerna za uspešno razmnoževanje te ogrožene podvrste velikih mačk. Čeprav je videti, da mu selitev ne povzroča težav in je ohranil tudi dober apetit, se bo na novo okolje sprva privajal stran od oči obiskovalcev. Strokovno osebje ZOO Ljubljana skrbno spremlja samico Vito, saj jo bomo novemu tigru prvič predstavili v njenem času parjenja. Šele nato bo samec na ogled tudi obiskovalcem, ki jih prosijo za strpnost in uvidevnost. Tako bomo Bosu dali čas, da se s čim manj stresa privadi novostim in sreča s tigrico Vito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.