Magazin > Odnosi in prosti čas
431 ogledov

Nakup ustreznega otroškega avtosedeža

baby center Žurnal24 main
Ko se z družino odpravite na obisk, izlet ali na potovanje z avtomobilom, je izjemnega pomena, da je malčku med vožnjo v avtomobilu udobno in da je zavarovan ob morebitni prometni nesreči. Zato za svojega otroka izberite ustrezen, kakovosten in varen avtosedež, ki bo poskrbel za prijetna in brezskrbna potovanja.

Največjo pozornost morate nameniti predvsem velikosti sedeža, ki naj bo sorazmerna in prilagodljiva velikosti, teži in starosti otroka. Zagotovite, da avtosedež že prvi dan uporabe ustreza otrokovi teži .

babycenter | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ko se odločate za nakup avtosedeža, bodite pozorni predvsem na njegovo varnost in tehnično ustreznost glede na težo in starost otroka, šele nato izbirajte med barvami in vzorci. Barva oziroma videz avtosedeža vsekakor ne smeta biti najpomembnejša dejavnika pri izbiri. Pri odločanju o ustreznosti avtosedeža za vašega otroka naj vam s svojim znanjem in izkušnjami pomaga prodajno osebje v trgovini.

Pogosto se pojavijo tudi razmišljanja o nakupu rabljenega avtosedeža, vendar pa uporaba takšnih avtosedežev ni priporočljiva. Vsak otroški varnosti sedež ima namreč svojo zgodovino. Nikoli ne boste zagotovo vedeli, kako je bil uporabljen in ali je bil morda udeležen v avtomobilski nesreči. Še večja slabost rabljenih sedežev je ta, da ob  nakupu ne prejmemo pripadajočega priročnika ali dodatnih delov sedeža. Tako tudi ne morete vedeti, ali rabljen sedež ustreza evropskemu varnostnemu standardu ECE R44/O4.

baby center | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vsak varnostni avtosedež mora biti preizkušen po zahtevah, ki so predpisana s homologacijo – evropskim predpisom ECE. ECE-R44 (ECE = Economic Commission of Europe – R44 = Regulation) je evropski predpis, ki ga morajo opraviti vsi proizvajalci otroških varnostnih sedežev na enem od predpisanih inštitutov. Vsak sedež mora imeti opravljeno homologacijo (trenutno je to ECE R44/03 in ECE R 44/04), kar pove, pod kakšnimi pogoji so avtosedeži preizkušeni. Vsak homologiran avtosedež mora biti označen z oranžno nalepko, na kateri sta med drugim navedeni tudi ustrezna skupina avtosedeža glede na težo in starost otroka.

Če kupite varnostni sedež v Sloveniji, vam mora trgovec predložiti pripadajoča navodila za uporabo in namestitev. Pri nakupu preverite, ali ste prejeli tudi navodila. Pozorni bodite tudi na to, da prejmete garancijski list.

Vaš Baby Center