Magazin > Odnosi in prosti čas
5876 ogledov

Navada, ki je najpogostejši vzrok za varanje

varanje seks moški ženska Profimedias
Do prevare lahko pride v vsaki vezi, pa naj bo še tako srečna in trdna, opozarjajo strokovnjaki.

Po izkušnjah strokovnjakov in terapevtov, ki se ukvarjajo z ljubezenskimi težavami parov, je najpogostejši vzrok za nezvestobo navada, ki je zelo pogosta v mnogih zvezah. Gre za izogibanje konfliktom. Veliko ljudi o svojih občutkih in čustvih noče govoriti, kar na dolgi rok škodi, še zlasti, če so v igri tudi negativna čustva, težave in sumničenja. Čeprav menijo, da zvezi s tem, ko ne želijo spregovoriti o svojih občutkih in se tako izognejo konfliktom, koristijo, temu ni tako. Partnerju bomo slej kot prej začeli očitati stvari in težave, za katere sploh ni vedel, da obstajajo oziroma da nas motijo. Namesto, da bi se s partnerjem odkrito pogovorili, se raje obrnejo k drugi osebi, kar lahko pripelje do nezvestobe.

Strokovnjaki so zato mnenja, da se lahko nezvestobi izognemo le, če s partnerjem komuniciramo. Preden pa z njim načnemo pogovor o temah, ki nam otežujejo življenje, si moramo postaviti nekaj vprašanj:
1. O čem ne morem govoriti s partnerjem?
2. Zakaj se o tej temi bojim z njim govoriti?
3. Česa si od njega želim, a to željo ignoriram?
4. Kaj je ključna stvar za mojo dobrobit, ki je od partnerja ne dobim?

Konflikt ni nujno slaba stvar, saj ponuja možnost, da partnerja izvesta, kaj je v zvezi narobe. Če se konfliktom izogibamo, bomo začeli partnerja čez čas prezirati, saj bodo nastale zamere. Prezir pa je po mnenju psihologa Johna Gottman, ki že 40 let preučuje pare, največji sovražnik zakonskih in ljubezenskih zvez.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.