Magazin > Odnosi in prosti čas
79 ogledov

Neustrezna nega škodi zdravju

Zivljenje 07.03.14, otrok  foto: shutterstock Shutterstock
Zamašen nosek je najpogostejša težava, ki pozimi pesti večino otrok.

"Novorojenčkom je pred dojenjem ali hranjenjem po steklenički vsaj prvi mesec priporočljivo preventivno čistiti nos," pravi pediatrinja Andreja Borinc Beden, vsakodnevno higieno nosu pa priporoča po potrebi. "Ob prehladnih obolenjih pa je treba nosek čistiti večkrat. Nujno je, da se starši naučijo pravilnega postopka, saj lahko v nasprotnem primeru naredijo več škode kot koristi."

Raztopina in aspirator

Če je izloček gost, uporabljajte fiziološko raztopino, s katero boste dojenčku zmehčali in razredčili izcedek, ki se nabira v nosu. "Fiziološko raztopino aplicirajte po kapljicah, pri tem pa naj otrok leži ali sedi, vendar ne sme imeti glave nagnjene naprej," svetuje sogovornica. "V vsako nosnico spada le nekaj kapljic fiziološke raztopine, zato nikar ne pretiravajte in v nosek ne zlivajte celotne vsebine stekleničke, saj bi dojenček lahko imel težave z ušesi." Malček ne bo mogel ustrezno izpihniti nosu, zato uporabite ustrezen aspirator za dojenčke. Na voljo so različni, pediatrinja pa priporoča uporabo tistega na vdih. "Poleg fiziološke je včasih priporočljiva hipertonična raztopina. Ta je na voljo v razpršilih, uporablja pa se za zmanjšanje težav pri nekaterih vnetnih procesih. Kdaj, kolikokrat in pri kakšni starosti lahko uporabljate hipertonično raztopino, piše v navodilih proizvajalca oziroma vam to razloži zdravnik. Vse pa je treba delati počasi in z občutkom," sklene Borinc Bedenova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.