Magazin > Odnosi in prosti čas
11777 ogledov

Norija črnega petka tudi pri nas: Kam po nakupih?

Gneča Big bang Bralka
Zaradi ameriške evforije tudi pri nas popusti v različnih trgovinah.

Črni petek, ameriški nakupovalni praznik, je v Združenih državah Amerike že tradicija in se zgodi vsak četrti petek v novembru (dan po Dnevu zahvalnosti). Tradicija črnega petka sega že v leto 1924, ko je legendarna veleblagovnica v New Yorku Macy's organizirala popuste po Dnevu zahvalnosti. Je tudi uradni začetek božično-novoletnih razprodaj. Na ta dan prodajalci svoje izdelke prodajajo po izjemno ugodnih cenah – cene znižajo tudi do 70 ali 80 odstotkov.

Črni petek v Sloveniji

Zdaj pa se je nakupovalna mrzlica črnega petka preselila tudi k nam. Lansko leto so Slovenci v nekaterih trgovinah lahko prvič občutili mrzlico črnega petka, letos pa se je ta razširil na veliko več ponudnikov. Vedeti pa je treba, da popusti pri nas še daleč niso tako visoki kot čez lužo. Večina trgovskih znamk in verig obljublja popuste, ki se gibljejo med 10 in 40 odstotkov. Ti pa bodo na voljo cel vikend.

Na črni petek si boste lahko po znižani ceni tako kupili oblačila, obutev, belo tehniko, nov pametni telefon, nakit in še in še. Na črni petek se najbolj splača opraviti kakšen večji nakup, saj se le redko zgodi, da imajo trgovine, kot je Lesnina ali Big Bang, popuste na več izdelkov.

V Emporiumu in v Galeriji Emporium imajo s črnim petkom pozitivne izkušnje iz lanskega leta: "Na lanskoletni črni petek beležimo trikratno povečan obisk. Veseli nas, da nas obišče tudi veliko hrvaških kupcev, nekateri so naše zveste stranke, vsako leto več pa z oglaševanjem črnega petka na hrvaškem pritegnemo tudi nove kupce."  Da je obisk na črni petek boljši, so za Žurnal24 potrdili tudi v Cityparku: "Lani je črni petek sovpadal z nočnim nakupovanjem, zato smo letos pripravili dva dogodka. Potrdimo lahko, da se obisk na tak nakupovalni dan poveča za 50 odstotkov od običajnega, med tem ko je prodaja nekajkrat večja prav zaradi ugodnih ponub številnih trgovin in lokalov." 

Nakup telefonov in računalnikov

Če načrtujete nakup pametnega telefona, računalnika ali katere druge računalniške opreme, se dobro pozanimajte, kje je ponudba najboljša. Znižanja načrtujejo tudi pri telefonskih ponudnikih, kot so A1, Telekom Slovenije in Telemach. A pozor! Morda je bolje, če se pozanimate, kakšne bodo cene teh istih izdelkov v ponedeljek, ko nastopi tako imenovani kibernetični ponedeljek (cyber monday), ko so znižani predvsem telefoni, računalniki in računalniška oprema. Tega ponujajo tudi v Big Bangu. "Na naši spletni strani smo že objavili katalog popustov, ki jih bomo nudili na črni petek, popuste pa bomo imeli tudi v ponedeljek, ko bo cyber monday,“ so povedali za Žurnal24 pri Big Bangu.

Trgovine, kjer boste dobili popuste:

  • Big Bang: Popusti so različni, glede na izdelek. Izdali so prav poseben katalog, kaj bo na črni petek znižano in koliko. Imeli bodo tudi kibernetični ponedeljek.

  • Mimovrste: Popuste ponujajo od nedelje do nedelje. Ti segajo tudi do 62 odstotkov.

  • City Park: V ljubljanskem trgovinskem centru bodo na voljo popusti do 30 odstotkov. Kot poudarjajo, se bodo znižanju cen pridružile tudi blagovne znamke, ki običajno nimajo tako visokih ugodnosti. Citypark bo na črni petek odprt od 9. ure zjutraj pa vse do polnoči.

  • BTC: Znižanja napovedujejo tudi v celotnem BTC centru, v kakšni razsežnosti in katere trgovine bodo sodelovale, za enkrat še ni jasno. Njihov odgovor o znižanjih še čakamo.

  • Emporium (in Galerija Emporium): 20-odstotni popusti vseh blagovnih znamk cel vikend.

  • Sportina (XYZ, Parfois, Esprit, Superdry, Bata, Six ...): Od 20- do 30-odstotni popust na novo kolekcijo. Pri dovolj velikih zneskih (v XYZ nad 1000€, v Superdry in AX nad 400€) pa tudi 40 ostotkov nižje cene.

  • TopShop: Na TopShopu ponujajo popuste do 80 odstotkov.

  • A1: Ponudnik mobilne telefonije obljublja 50€ popusta v spletni trgovini za nove in obstoječe naročnike ob dveletni vezavi in 50€ popusta ob nakupu izbrane dodatne opreme. Poseben popust pa so namenili iPhonu 7 in 7Plus.

  • Telekom Slovenije: Naredili so prav poseben Modri paket, kjer ponujajo določene mobilne telefone po nižji ceni. Nekateri telefoni so cenejši tudi za 62 odstotkov.

  • Jysk: Znižane cene nudijo od 23. do 26. novembra. Več v njihovih katalogih.

  • Lesnina: Črni petek so razširili na kar pet dni. Začeli so že v torek, s popusti pa končajo v soboto.

  • Harvey Norman: Do črnega petka že odštevajo. Kako visoki bodo njihovi popusti za enkrat še ne razkrivajo.

  • Qulandia Kranj: Na popuste se pripravljajo tudi v gorenjski prestolnici. Kakšne in koliko, si preberite na njihovi uradni spletni strani.

  • Sensilab: Ponujajo popuste do 85 odstotkov.

Komentarjev 10
  • Gigiiinjo 07:45 24.november 2017.

    ah joj. ta ameriški črni petek je nekaj najbolj norega. ne rečem, v ameriki resnično spustijo cene tukaj pri nam pa je to zgolj farsa :)

  • Majazmaja 00:53 24.november 2017.

    ... In spet bodo jamrali, kako so na minimalcih in kako nimajo za hrano in položnice, ampak vseeno bodo taisti delali gnečo v trgovskih središčih.

  • evelux 16:45 23.november 2017.

    Bedarija maximalna saj ljudje kupujejo stvari ki jih potrebujejo in prav tako tiste ki jih ne potrebujejo kao češ to se pa splača pa če rabim al pa ne brez veze