Magazin > Odnosi in prosti čas
23 ogledov

Prosite osebje za pomoč

dojenje dojenček Shutterstock
Poskrbite, da bo imel novorojenček med dojenjem proste dihalne poti. Ne dovolite, da zaspi, preden bi se najedel.

Veliko bodočih mamic skrbi, ali bodo lahko dojile, ali bodo imele dovolj mlake, ali bodo dojiti sploh znale. Ne skrbite, zdravstveno osebje je tam, da vam pomaga. Če česa ne boste vedele, jih prosite za pomoč, dolžni so vam pomagati.

Po naravnem porodu pristavijo otroka k prsim že po petih minutah. Običajno boste dojile pet minut na eni,  pet minut pa na drugi dojki. Če to počnete prvič, prosite osebje, da vam pomaga. Pri dojenju bodite pozorne, da z dojko ne motite dojenčkovega dihanja. Nosek mora imeti prost, da lahko diha. Poleg tega ne dovolite, da bi dojenček zaspal na vaši dojki. Zbudite ga lahko na različne načine, najpogosteje je dovolj, da ga malce pobožate po bradi.

Sesalni refleks

Če boste dojenčka s prstom pobožale po licu, boste sprožile refleks obračanja glave. Tako boste lahko dosegle, da glavico obrne proti vam. Sesalni refleks boste sprožile tako, da s prsti masirate predel okoli zgornje ustnice navzdol, nato brado masirate krožno in navzgor. Na koncu lahko še krožno masirate lica.

Na začetku boste dojile približno na dve do tri ure, se pravi približno osemkrat v roku 24-ih ur. Sicer pa novorojenčka na začetku poskusimo dojiti čimvečkrat. Kako menjati dojke povprašajte še zdravstveno osebje, sicer pa dojenčka dojimo nekej od deset do dvajset minut. Največ spije v prvih petih minutah, dojko naj izprazni do konca. Če je ne, naj jo izprazni mati sama. Vmes podremo kupček, nato ga damo še na drugo dojko, ki je običajno ne izprazni. Pri naslednjem podoju, začnemo z drugo dojko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.