Magazin > Odnosi in prosti čas
10024 ogledov

Sanjska ponudba: Več kot 15 tisoč prijav, zmagala pa je ta Slovenka!

dormeo
Na razpis se je prijavilo 15.237 ljudi.

V luči svetovnega dneva spanja je Studio Moderna z blagovno znamko Dormeo odprla razpis, na katerem so iskali prostovoljca, ki bi ga zanimalo „sanjsko delo“. Za osem ur spanja so zainteresiranim ponujali tisoč evrov. Prijavilo se je 15.237 ljudi, na koncu pa je bila izbrala Tanja Rojc. "Pri nas se je prijavila resnično pisana druščina ljudi - od najmlajšega prijavljenega kandidata, ki je štel 14 let, pa do 80-letnikov. V prvi fazi smo izločili vse nepopolne ali neprimerne prijave, kot so na primer prijave mladoletnih oseb ali tujcev, ki se jih je tudi našlo za kakšen odstotek, nato pa smo prijave točkovali po vprašalnikih. Med ožjim izborom smo opravili še poglobljene intervjuje glede spanja in najustreznejše kandidate povabili na osebni razgovor,“ so za Žurnal24 razložili organizatorji.

Tanja Rojc je med vsemi prijavljenimi izstopala po edinstveni lastnosti: samopoimenovanemu spalnemu genu, zaradi katerega zaspi tudi v najbolj nenavadnih situacijah. Tako je na primer zaspala tudi na svojem prvem zmenku, precej pogosto pa je tudi spanje na družinskih zabavah.

Dormeo spalce so iskali v 15 državah, kjer so zmagovalci na svetovni dan spanja, 15. 3., na novem delovnem mestu prespali 8 ur in s tem osveščali o pomenu kakovostnega spanja ter zdravstvenih nevarnostih, ki jih lahko povzročijo slabe spalne navade. Dormeo Slovenija je ob tem v nakupovalnem središču Supernova Ljubljana pripravila tudi okroglo mizo, na kateri je s strokovnjaki različnih področij izpostavila trende in usmeritve k zagotavljanju dobrih spalnih navad. Tanja je tako pretekli teden od 10.30 do 18.30 prespala v poslovalnici Dormeo Home v ljubljanski Supernovi. Kot je povedala po poskusu, je spala udobno in se zbudila spočito.

Dolgotrajno moteno spanje vodi v bolezni

dormeo | Avtor:

V Supernovi Ljubljana je potekala tudi okrogla miza, na kateri so strokovnjaki s področja spanja spregovorili o pomenu dobrih spalnih navad in ustrezne spalne opreme ter podali napotke za pripravo na kakovostno spanje. Izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med., spec. nevrologinja in nevrofiziologinja, evropska strokovnjakinja za medicino spanja in vodja centra za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo, Nevrološke klinike UKC Ljubljana, je poudarila, da "pomanjkanje spanja poslabša spomin, poveča tveganje za rizično vedenje, podaljša reakcijske čase in vodi v prekomerno dnevno zaspanost." Prekomerna dnevna zaspanost, katere posledica je 20 odstotkov vseh prometnih nesreč, pa ni edina posledica slabih spalnih navad. "Dolgotrajno moteno spanje poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorno bolezen, debelost in razvoj nekaterih oblik raka," pojasnjuje Dolenc Grošljeva in kot najuspešnejše preventivno zdravilo za vse te bolezni navaja kakovostno nočno spanje.

Pri izbiri ležišča upoštevajmo svoje lastnosti in navade

“Pri izbiri ležišča je treba pozabiti stare stereotipe o tem, da je trdo ležišče najboljše za vse, ampak moramo upoštevati telesno težo, telesno obliko ter položaj spanja. Ob ležišču pa ne smemo pozabiti tudi na letveno podlago ter pravilno izbiro vzglavnika. Vsi ti trije izdelki se med seboj povezujejo v pravilno podporo naravnemu položaju naše hrbtenice ter udobnost pri spanju,” je na okrogli mizi pojasnil Miran Kranjec, strokovnjak za izbiro ležišč Dormeo. Pri tem je potreben tudi razmislek o tem, kako največ spimo; na boku, hrbtu, trebuhu, saj tudi to vpliva na izbor ležišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.