Magazin > Odnosi in prosti čas
25740 ogledov

Stanje pri nas: "To je res višek, kaj se dogaja, in to že v osnovnih šolah"

Učenci v šoli
Tako o tej problematiki razmišljajo naši bralci.

Tema na forumu Starševski čvek, ki govori o tem, da si učenci med seboj ne posojajo več zvezkov, je dvignila veliko prahu. "Pa kam smo to prišli. V primeru, da je otrok odsoten od pouka in potrebuje snov za prepisati, si seveda želi zapiske od nekoga, ki ima urejen zvezek in čim več zapisanega. Pridne sošolke zvezkov ne posojajo," se je med drugim zgražal starš. Kaj se je zgodilo, ko se je obrnil na očeta pridne učenke, si lahko preberete TUKAJ

Večina naših bralcev težavo vidi v starših ali sistemu. Komentarji niso lektorirani.

"Sistem je resno bolan. Vsa ta bolana kompetitivnost je malo posledica duha časa, ko je egoizem postal vrednota, solidarnost in tovarištvo pa zasmehovana kot "komunizem", v veliki meri pa je posledica teh prekletih točk, ki odločajo, v katero SŠ se bo lahko otrok vpisal in tako nadaljeval šolanje po OŠ. Vsaj kar se gimnazij, ki so najpogostejša in najbolj splošna izbira, tiče, bi se pri vpisu moralo upoštevati teritorialno načelo. Seveda ob pogoju, da je na vseh gimnazijah pouk enako kvaliteten."

"Na žalost so to starši, ki so bili vzgajani v napačni vzgoji. In to je rezultat tega. Za vse so krivi učitelji, učenci pa nič. Treba tu pa tam groziti z odvetniki. Ampak jaz na mestu ravnatelja bi rekel, če izgubite, še dodatno dvojno vrednost sodnih stroškov plačate šoli. Za psihične travme učiteljev in odgovornih. Vzgojo pa je po šolah politika davno prepovedala. Desna, leva? Presodite sami. Namig: levi so bili več časa na oblasti."

"Žalostno, nobenih vrednot ni. Egoizem, nezdrava tekmovalnost. Kaj pomeni otrok - človek brez vrednot? Da niso pripravljeni pomagati sošolcu, ko ga ni v šolo? To bi morala biti moralna dolžnost vsakega. To je res višek, kaj se dogaja in to že v osnovnih šolah. A je taka družba sploh kaj vredna, se je za vprašati? NIČ! Pa naj bo še kako bogata, ni nič vredna!"

"Propad civilizacije, nič drugega, vse ostalo so detajli, o katerih bi lahko pisali in čvekali ure in ure."

Bi bila to rešitev? Eden od komentatorjev predlaga: "Rešitev je preprosta. Kdor posoja zapiske in pomaga sošolcem, za to dobi potrdilo šole o fairplayu, dobi dodatne točke pri vpisu na izbrano srednjo šolo ali fakulteto. Kot zlata vegova in podobna priznanja."

Ni pa stanje slabo na vseh šolah ... "Ne vem, iz katere šole je zapis, ampak pri mojih nečakih (dva v ljubljanski šoli, dva v gorenjski) si zvezke nosijo domov, če kdo pri pouku manjka. Tudi učijo se skupaj. Obiskujejo pa od 3. do 9. razreda."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pierre 14:07 13.maj 2023.

    Otrok ki ne posodi zvezka sošolcem je že v kali NEVZGOJEN od doma!!!!!