Magazin > Odnosi in prosti čas
2658 ogledov

Tako pogosto bi morali prati vzglavnik

Vzglavnik Profimedia
Vsi vemo, da je redno pranje rjuh pomembno, kaj pa vzglavniki? Če se ne spomnite, kdaj ste jih nazadnje oprali, je zdaj pravi čas!

Če spite priporočenih osem ur na noč, na blazini preživite 56 ur na teden. Tudi če uporabljate prevleko za blazino, vaš nočni spremljevalec morda ni tako čist, kot mislite.

Vedno preverite oznako za nego na blazinah, a tukaj je naš nasvet o splošnih nasvetih za čiščenje naravnih blazin, blazin iz poliestra in pene.

Perite jih na 14 dni

Pri Goodhousekeeping.com svetujejo. da perete vzglavnike vsaka dva tedna, skupaj z rjuhami in ostalo posteljnino. Če pa vzglavnika niste oprali že več mesecev, ga pri priči vrzite v pralni stroj. Pred tem preverite, na kakšni temperaturi ga lahko operete in ali bo prenesel sušilni stroji. Večina modernih vzglavnikov je odporna na visoke temperature, z visokimi temperaturami boste vzglavnik tudi razkužili. 

Nered Čist dom Pod streho Pet Youtuberjev, ki vas bodo navdušili za čiščenje
 

Zakaj jih morate prati?

Telo med spanjem odvrže na tisoče odmrlih kožnih celic. Te pa privabljajo pršice, ki proizvajajo iztrebke, ki vsebujejo alergene. Če pustimo, da se iztrebki kopičijo, lahko sproži vzglavnik številne alergijske reakcije, tudi težave z dihanjem ali srbeče oči. 

Seveda so tu še znoj, kapljanje ali olja s kože in telesa, ki so prišli skozi prevleko za blazino. Še vedno razmišljate, da bi spali na iztrebkih in znoju?

Komentarjev 1