Magazin > Odnosi in prosti čas
626 ogledov

Vonj po božiču: recepti za pripravo naravnih dišav

Božična dekoracija Instagram
Da bi vaš dom za božič tudi dišal tako lepo kot izgleda, smo za vas našli nekaj receptov za domačo pripravo naravnih dišav.

Chantel Mila, mama iz Avstralije, ki na svojem Instagramu deli priročne trike za čiščenje, se je domislila recepta, ki bo v hišo vnesel tisti pravi vonj po božiču. Brez skrbi, njen recept je popolnoma naraven in ne vključuje umetnih in kupljenih dišav.

"Zavrite štiri skodelice vode in dodajte pomarančo, ki ste jo prej narezali na rezine. Le ta bo vonju dodala to prepoznavno pikantno aromo. Nato dodajte pol skodelice brusnic, dve vejici rožmarina in različne začimbe. Sama sem dodala dve palčki cimeta in eno žličko nageljnovih žbic," je razkrila Chantel. "Ko hiša zadiši, to tekočino natočite v steklenico in jo pijte kot čaj," je še dodala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chantel Mila (@mama_mila_au)

 

"Zraven lahko dodate tudi jabolka, zvezdasti janež, svež ingver, vaniljo ali katerikoli vonj, ki vas spominja na praznične čase," je še predlagala.

Obstaja še nekaj lepih načinov

Podoben naravni učinek lahko dosežete tudi z uporabo nekaterih eteričnih olj. Zmešate lahko na primer pomarančo, bor ter rožmarin. Nekaj kapljic kanite v osvežilec zraka ali v sodo bikarbono ali pa naredite dišeče palčke.

 

Dišeča soda bikarbona

V kozarec vsujte sodo bikarbono in nanjo kapnite eterično olje. Kozarec zaprite s pokrovom, v katerega ste prej izvrtali luknje, tako bo vaša celotna hiša zadišala. Dodate lahko tudi cimetove palčke, zvezdasti janež ali rožmarin.

Dišeče palčke

V manjšo steklenico ali vazo nalijte 200 ml olja za dojenčke, nato dodajte eterična olja, ki imajo prav božični vonj. Več olja boste dodali, bolj močan bo vonj.

Dišeče palčke | Avtor: Profimedia Profimedia
Vsebino nato dobro pretresite in v kozarec vstavite pet do deset lesenih palčk. Palčke so lahko tiste, ki jih običajno uporabljate za nabodala. Les bo tako tekočino vpil in dišava se bo počasi, a vztrajno širila po prostoru. Ko se vam zazdi, da je vonj izginil, dodajte še malo eteričnega olja.

Posušeni citrusi in jabolka

Citruse po lastni izbiri ter jabolko narežite na tanke rezine ter jih nato položite na rešetke v pečici. Pečico nastavimo na 100 stopinj in rezine nekaj ur sušimo v pečici.

Ko so rezine popolnoma suhe, jih zložite v lepo odprto posodo in jih okrasite s tremi ali štirimi cimetovimi palčkami. Ne pozabite dodati nekaj manjših borovih vejic, vse skupaj pa nato postavite na mizo v dnevni sobi.

gripa imunoglukan Zdravje Pripravite enostaven domač sirup, ki pomaga pri vnetem žrelu božična zvezda Božična zvezda Pod streho Tako je treba skrbeti zanjo, da bo cvetela čez praznike
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.