Pod streho > Na vrtu
7286 ogledov

Tako je treba skrbeti zanjo, da bo cvetela čez praznike

božična zvezda Profimedia
Božične zvezde so v tem času tako razširjene in poceni, da jih marsikdo po praznikih preprosto zavrže. A s pravilno nego ne bo preživela le praznikov, temveč jo lahko ohranimo še dolgo potem.

Božične zvezde so postale potrošno blago, ki se v velikih količinah na trgovskih policah pojavi novembra in decembra. Zaznamovala naj bi čas praznikov, zato v tem času krasi marsikateri dom. A tako kot te rastline januarja izginejo s trgovskih polic, običajno zginejo tudi z naših domov. Po dveh do treh mesecih, morda še prej, ji obarvano listje začne rumeneti in odpadati. 

Vendar to ni njen naravni cikel. S pravilno nego lahko najprej preprečimo rumenenje in odpadanje listov, kasneje bo odgnala nove poganjke, naslednje leto pa se bodo njeni listi ponovno obarvali. 

božična zvezda | Avtor: Profimedia Profimedia
Ko kupujemo božično zvezdo, vedno izberemo močno, razraslo rastlino, ki raste v dovolj velikem lončku, v katerem zemlja ni izsušena. Listi naj bodo lepi in sveži. To pomeni, da je rastlina zdrava in dobro ukoreninjena in se sposobna oskrbeti s hranili in vlago. 

Ne pretoplo in brez prepiha

Doma ji moramo najti zanjo najbolj primerno mesto. To naj bo dovolj svetlo, lahko je ob oziroma v bližini okna, vendar ne sme biti izpostavljena neposrednemu soncu. V prostoru, kjer stoji, ne sme biti pretoplo, temperatura naj bo med 18 in 20 stopinj Celzija. Zelo hitro bo upehala, listi bodo začeli rumeneti, če jo postavimo od grelna telesa, na primer v bližino radiatorja, kamina,  klimatske naprave.  

Zanjo bo stres tudi prepih, zato naj ne stoji ob vhodnih ali balkonskih vrati, niti ne ob oknih, ki jih zaradi rednega zračenja prostora vsak dan odpiramo. 

V času, ko cveti, jo je treba zalivati enkrat, največ dvakrat na teden. Dodati ji je treba toliko vode, da je zemlja v lončku dobro namočena, ne sme pa stati v podstavku. Zaradi prevelike vlažnosti bodo korenine začele gniti in odmirati. Če jo pozabimo zaliti in je zemlja v lončku zato popolnoma izsušena, rastlina pa kaže znake uvelosti, jo postavimo v vodo, da si opomore. Vendar to ni rešitev, ki bi jo lahko vedno znova ponavljali. 

advent Praznične ideje Pod streho Adventni venčki zadnji hip in malo drugače

Nega čez leto

Po praznikih bo božična zvezda odvrgla obarvane liste. Takrat jo postavimo v nekaj stopinj hladnejši prostor. Zalijemo jo le redko, redno pa jo pršimo po listih. Konec marca ali aprila jo obrežemo. Potem jo spet redno zalivamo in gnojimo. Poleti bomo opazili nove poganjke, takrat je spet čas, da jo nekoliko obrežemo, s čimer bomo vzpodbudili rast. Dobro je tudi, da jo presadimo v večji lonec. Najbolje je, da uporabimo namensko zemljo za cvetlice, ki ji lahko primešamo nekaj šote.

božična zvezda | Avtor: Profimedia Profimedia

Le 10 ur svetlobe na dan

Božična zvezda namreč spada med rastline  kratkega dne, kar pomeni, da se ji cvetovi in ovršni listi začnejo razvijati šele, ko se skrajša čas dnevne svetlobe. Ta osem tednov pred cvetenjem ne sme presegati 10 ur na dan. Če želimo, da se bodo njeni listi v času praznikov ponovno obarvali, jo je treba oktobra začeti prekrivati. Pokrita naj bo vsak dan, osem tednov od zgodnjega popoldneva do jutra, približno 14 ur na dan.

Božična zvezda izvira iz Mehike,  Azteki so jo imenovali zvezdna roža v divjini. V naravnem okolju raste v obliki grma in lahko doseže višino do pet metrov. Po svetu jo je razširil ameriški ambasador v Mehiki, Joel Roberts Poinsett, ki jo je leta 1828 prinesel v ZD, jo razmnožil in poslal več botaničnim vrtovom. Prvo božično zvezdo v loncu naj bi prodali leta 1850 v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.