Magazin > Odnosi in prosti čas
88 ogledov

Vrtec je otrokova usluga staršem

vrtec Shutterstock
Večina staršev, ki so oddali vloge za sprejem otroka v vrtec, v teh dneh prejema odločbe o vključitvi. Nas je zanimalo, kdaj je otrok zrel za vrtčevsko varstvo.

Otrok pri starosti med 11 in 15 mesecev še ni zrel za klasično vrtčevsko varstvo in tudi ne za daljše odsotnosti mame in očeta. "V tej starosti še nima zrelega zavestnega pomnjenja, ne znajde se v odnosih s tujimi osebami ali v številčnih odnosih. V tem obdobju še vedno potrebuje nekoga, na katerega se lahko naveže in ki ga lahko vsak trenutek pomiri ter ob katerem se počuti varno," pravi Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije. Čustveno je vrtčevsko obdobje lahko zahtevno tudi daljši čas.

Prehod je blažji, če je postopen

Bolje je, če si lahko mama v miru vzame čas, da otroka uvede v novo obliko varstva, da postopoma povečuje delež ur, ko bosta narazen, da popoldne, ko otroka vzame iz varstva, nima drugih obveznosti, da se lahko otroku čustveno in fizično popolnoma posveti, da se drug drugega naužijeta, ko se dopoldne pogrešata.

"V tem obdobju sta pod stresom oba, popoldnevi naj bodo za njiju, da se umirita in povežeta. Vrtec je otrokova usluga staršem. Nekateri se zanjo nikoli posebej ne zagrejejo. To, da se bo otrok pustil obleči, se nekako poslovil od nas in tam približno zadovoljno preživel ta del dneva, v povprečju traja kakšno leto," sklene sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.