Magazin > Odnosi in prosti čas
6959 ogledov

Znanost: Tri značilnosti srečnih parov

ljubezen
Katere tri značilnosti odlikujejo srečne pare?

Pravijo, da se ni težko zaljubiti, težje pa je zgraditi dolgotrajno in srečno zvezo. Zanjo se je treba namreč potruditi, na žalost pa mnogi prehitro obupajo oziroma so mnenja, da se za partnerja ne izplača boriti.

Če bi si vzeli čas in pogledali, kje točno leži težava, bi bilo na svetu več srečnih parov. Znanost ob tem spoznanju celo pravi, da lepega odnosa ni tako težko zgraditi. Pomembne so le tri stvari, razlaga antropologinja Helen Fisher.

Lastnosti, ki odlikujejo srečno zvezo

1. Zmožnost empatije
Do partnerja morate biti sočutni. To ne pomeni, da se morate z njim strinjati, ampak da njegove poglede in čustva sprejmete ter jih poskušate razumeti. Ko partnerja razumeta, kaj doživlja njihova druga polovica, bodo prepiri zelo hitro postali stvar preteklosti.

2. Zmožnost v stresnih situacijah ohraniti mirno kri
Gre predvsem zato, da med prepirom in zaradi materialnih težav celotne krivde ne zvalite le na partnerja. Ohranite trezno glavo in se težav lotevajte s skupnimi močmi. To bo utrdilo zvezo.

3. Pozitivne iluzije
Poskušajte se osredotočati na stvari, ki so vam na partnerju všeč, še zlasti takrat, ko vas je kakšna od njegovih razvad spet ujezila. Ljudje smo preveč osredotočeni na negativnosti in radi pozabimo na dejstvo, da nihče ni popoln.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.