Magazin > Odnosi in prosti čas
60 ogledov

Zobe jim umijte pol ure pred spanjem

otrok spanje spanec Profimedias
Če vam uspe osvojiti večerno rutino, bo prepirov o tem, kdaj je čas za v posteljo, manj.

Otrokom zelo odgovarja rutina, saj se tako počutijo bolj varne. Rutina je mogoče še najpomembnejša, ko je treba otroke spraviti v posteljo. Ob kateri uri morajo otroci v posteljo, je odvisno od njihove starosti. Za predšolske otroke naj bi bila najprimernejša ura med 19. in 19.30. Otroci med 10 in 12 letom, na primer, naj bi bili v postelji med 20. in 21. uro. 

Približno pol ure pred odhodom v posteljo je čas za umivanje zob in tuširanje. Če je po tuširanju otrok bolj živahen, lahko to opravite še prej. Ko se opravila v kopalnici zaključijo, je čas za branje pravljic in pogovor o tem, kaj se je tekom dneva zgodilo.

Pred spanjem bi morali zatemniti luči, ugasniti televizijo in računalnik ter poskrbeti za mir. Starši se lahko poslužijo pomirjujoče glasbe, zvokov valovanja morja in padanja dežja. Otroci se bodo tako imeli priložnost umiriti in pripraviti na konec dneva. 

Če otrok potrebuje popoldanski počitek, poskrbite, da ga dobi. Pri tem pa bodite pozorni, kdaj si otrok privošči popoldanski spanec. Če bo zaspal prepozno, bo zvečer le stežka šel v posteljo takrat kot običajno. Če otrok ne dobi popoldanskega spanca, se bo zvečer težje umiril in zaspal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.