Magazin
21 ogledov

Odpotujte brezskrbni

plaža, igrače Shutterstock
Turistična zavarovanja krijejo tudi stroške zamude poletov in izgubljene prtljage.

"Opažamo, da se vse več zavarovancev odloča za turistična zavarovanja z asistenco v tujini, in sicer predvsem zaradi kritja stroškov zdravstvene oskrbe v tujini, nadomestila za izgubljeno prtljago in kritja dodatnih stroškov, povezanih z zamudo poleta," pravi David Kastelic iz Zavarovalnice Maribor. Sklenitev tovrstnega zavarovanja je po njegovem mnenju sicer priporočljiva za vse, ki se odločajo za dopust v tujini vsaj enkrat na leto. Če potujete v kraje, kjer je zdravstvena oskrba draga ali nezanesljiva, se brez zavarovanja ne odpravljajte od doma.

O nesreči obvestite takoj

Ob nastopu bolezni, nesreče oziroma zavarovalnega primera, ki zahteva pomoč (asistenco), je bistveno, da zavarovanec takoj, ko je to mogoče (najpozneje v 48 urah od nastanka dogodka), pokliče in prijavi zavarovalni primer v 24-urni dežurni asistenčni center. "Zavarovanec, ki v 48 urah po nastanku dogodka ni prijavil zavarovalnega primera, namreč ni upravičen do povračila," pojasnjuje Kastelic. O tovrstnih pravilih se pozanimajte, preden odpotujete, saj boste tako dobro vedeli, koliko časa imate na voljo za ukrepanje in kaj morate storiti.

Tudi le za en dan

Zdravstveno zavarovanje za tujino ni vezano le na daljša potovanja, saj ga lahko sklenete tudi le za en dan. Nesreče se velikokrat pripetijo ravno takrat, ko ste prepričani, da se vam ne more zgoditi nič, zato je najbolje biti pripravljen.

Osnovno ni dovolj

"Turistično zavarovanje lahko krije razliko do polne cene zdravljenja v tujini, poleg tega pa omogoča prevoz v domovino in ponuja nekatere druge ugodnosti, ki jih obvezno zavarovanje ne," razlog za sklenitev turističnega zavarovanja navajajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Evropska zdravstvena kartica v tujini na primer zajema kritje nekaterih nujnih zdravstvenih storitev ali nujno zdravstveno pomoč, kljub temu pa se lahko zgodi, da morate ob zdravljenju kriti dodatne stroške. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem, torej ob potovanju za vsak slučaj sklenite tudi turistično zavarovanje, ki krije večino drugih stroškov (odvisno od paketa).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.