Magazin
170 ogledov

On je iskal sovo, ta mu je pristala na glavi

Sova na glavi Profimedias
Pozorno je opazoval, kje bi lahko v fotografski objektiv ulovil največjo sovo na svetu, ta pa je pristala na njegovi glavi.

Za komičen trenutek je poskrbela velika uharica nekje pri mestu Hilversum na Nizozemskem. Tja se je zgrnila kopica profesionalnih živalskih fotografov, da bi naredili kakšen prizor v tistih krajih izredno redke tihe plenilke. Lokalni prebivalci so jih namreč obvestili, da se zadržuje na podstrešju neke hiše. 

In ko so tako pozorno strmeli in merili z objektivi, se je kar naenkrat od nekod vzela uharica in pristala na glavi enega od fotografov. Očitno ji je bilo všeč bujno sivo lasišče, zato je na presenečenem fotografu vztrajala in frfotala še kakšnih deset sekund. Vmes so vsi ostali fotografi skušali prizor ujeti s svojimi teleobjektivi, a je le enemu izmed njih, ki je v rokah držal ponižno kompaktno kamero, uspelo narediti dober posnetek.

Žival je nato odletela tako hitro kot je prišla, nesrečni fotograf pa jo je na srečo odnesel zelo poceni, saj mu je žival z ostrimi kremplji pustila le majhne sledi na glavi. 

Pri nas jih klatijo daljnovodi

Velika uharica živi v gorskih gozdovih Evrope, Severne Afrike in Azije, opisuje Wikipedia. Je ena največjih če ne največja sova na svetu, saj zrase do 65 in centimetrov v dolžino, razpon kril pa lahko znaša celo do dveh metrov. Tehta lahko tudi štiri kilograme.

Pri nas je prisotna na Vipavskem in Krasu, med njenimi poglavitnimi sovražniki pa so poleg krčenja življenjskega prostora tudi srednjenapetostni daljnovodi, saj se velikokrat zgodi, da se uharica ob vzletu dotakne električnih žic, ko se z nogami še drži ozemljenega dela daljnovoda. Zato so naravovarstveniki v preteklosti že dosegli delne modifikacije najbolj nevarnih stebrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.