Magazin
977 ogledov

Orhideje cvetijo različno dolgo

Različne orhideje imajo različne barve cvetov. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Orhideje navdušujejo s svojimi prelepimi cvetovi, zato se marsikdo odloči za nakup. Cvetenje pa pri različnih orhidejah traja različno dolgo.

Od 14 dni do enega leta
Cvetenje je le ena od razvojnih faz orhidej, ki je v neposredni povezavi z rastjo zelenih delov. Nekatere orhideje cvetijo, ko rastlina v celoti raste. Najpopularnejše orhideje, falenopsisi, lahko  konstantno poganjajo nove veje in cvetove, tako da  cvetijo tudi celo leto in več. Povprečje cvetenja med vsemi orhidejami pa je je nekje med 14 dnevi in enim mesecem.

Ko orhideja odcveti

Pri večini orhidej se cvetno steblo po cvetenju posuši, pri redkih rodovih pa iz odcvetelega cvetnega stebla požene nov poganjek, ki čez nekaj časa zacveti. Če niste prepričani, kaj storiti, pustite cvetno steblo nedotaknjeno, dokler se ne začne sušiti, kar je jasen znak, da ne bo več cvetelo. Tudi ko orhideja odcveti, ji namenite enako nego, kot je je bila vajena takrat, ko je cvetela.

Pri zalivanju pozor

Če ste imeli orhideje na balkonu, jih po prenosu  v notranje prostore namestite na mesto, kjer je kar se da svetlo in temperatura večinoma ne naraste nad 14 stopinj Celzija. Ob premestitvi v notranje prostore orhideje zalivajte le enkrat na 3 tedne, odvisno od temperature. Pri temperaturah pod 10 stopinj Celzija pa je dovolj, če jih zalijete enkrat na 4 tedne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.