Magazin
36 ogledov

Otroka naučite jesti in preprečite debelost

otrok Shutterstock
Krivec za debelost pri otrocih je v večini primerov prehrana, polna ogljikovih hidratov. Strokovnjaki opozarjajo, da starši debelosti pri otrocih posvečajo premalo pozornosti.

Otrok s prekomerno telesno težo je vse več. V Evropski uniji naj bi jih bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2010 približno 22 milijonov, od tega naj bi bilo kar pet milijonov otrok debelih. Kot glavni razlog za porast debelosti strokovnjaki navajajo spreminjanje prehranjevalnih navad, saj se tudi otroci in mladi vse pogosteje prehranjujejo v restavracijah s hitro hrano, drugi razlog pa je premalo gibanja in preživljanje prostega časa pred televizorjem in računalnikom.

Pomembno je, da otroka naučite jesti, saj boste s tem naredili veliko za njegovo zdravje in samopodobo. Ponujamo nekaj nasvetov.

Zdravo na vidnem mestu. Posoda s sadjem naj bo na vidnem mestu v kuhinji ali v dnevni sobi. Tako bo zdrav prigrizek vedno pri roki. In nasprotno, vse manj zdrave prigrizke skrijte v omaro, izven dosega otrok.

Za mizo. Prepovejte hranjenje pred televizorjem in računalnikom. Otrok naj vedno jé za mizo. Tako boste preprečili pogosto nezavedno prenajedanje.

Jejte skupaj. Če se le da, vsaj en glavni obrok na dan jejte skupaj z otrokom. Neka raziskava je pokazala, da imajo otroci, ki jedo skupaj s starši, manj težav s prekomerno telesno težo, boljšo samopodobo in boljši šolski uspeh.

Bodite vzor. To, kar jeste vi, bo jedel tudi vaš otrok. Bodite dober vzor in v prehrano vključite zelenjavo, sadje, žita, stročnice, meso in ribe, nikar pa ne pozabite tudi na telesno aktivnost.

Hitre hrane ne prepovejte. Saj veste, kako je s prepovedovanjem – to, kar je prepovedano, je najslajše. Nihče se še ni zredil zaradi male porcije krompirčka, malega hamburgerja ali kosa torte. Otroka raje naučite, da je takšna hrana dovoljena le občasno in seveda pod vašim nadzorom.

Več obrokov na dan. Obroke dobro definirajte in ne pristajajte na malicanje takoj po kosilu, če otrok kosila ni pojedel. Pomembno je, da otroka naučite, da jé takrat, ko je lačen, in ne takrat, ko ima za to priložnost. Otrok naj jé večkrat na dan, če se le da, ob vedno določenih urah.

Naj kuha z vami. Otroka vključite v nakupovanje živil (pred tem skupaj pripravite seznam in od njega ne odstopajte) in pripravo hrane. Naj vam pomaga peči in kuhati. Veselje uživanja v obroku bo večje, na ta način pa lahko otroka prepričate tudi, da začne jesti živila, ki jih do zdaj morda ni maral.

Hrana ni nagrada ali tolažba. Velika napaka je, če otroku za nagrado ali tolažbo ponudite čokolado, flips ali katero koli drugo živilo. Otrok bo tako prehranjevanje začel povezovati s čustvi in ne z lakoto, kar lahko pripelje do motenj hranjenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.