Magazin
23 ogledov

Obljubam se raje izogibajte

punčka, deklica Shutterstock
S pogosto prelomljenimi obljubami otrok izgublja zaupanje v vas.

Kljub vašim najboljšim namenom se včasih zgodi, da svoje obljube otroku ne morete izpolniti. Obljubite mu izlet v živalski vrt, potem pa vam zaradi službenih obveznosti tega ne uspe izpolniti. Kako to otroku povedati, da bi bilo zanj čim manj boleče in čim manj škodljivo za vajin odnos?

Ne upajte, da je pozabil

Če ste že ves teden ali dan načrtovali skupno druženje ali kak drug poseben dogodek, otroka o spremembi načrtov obvestite takoj, ko zanje izveste. Ne upajte, da bo otrok pozabil na obljubo – to se ne bo zgodilo. Tudi če se bo nanjo spomnil dan ali dva pozneje, ga boste enako prizadeli.

Začnite z opravičilom

Otroku se iskreno opravičite za to, da obljube ne boste mogli izpolniti, in mu pojasnite, zakaj se je to zgodilo. Povejte mu, da ste se tudi vi veselili tega, kar ste mu obljubili, in da vam je žal, da ni šlo po načrtih.

Poiščite novo rešitev

Morda boste jutri izpolnili obljubo, ki je danes ne morete – skupaj z otrokom se poskusite domisliti rezervnega načrta ali vmesne poti, ki prinaša vsaj malo zadovoljstva za oba.

Obljuba je velika stvar

Čeprav se vam prelomitev drobne obljube ne zdi nič tragičnega, otrok to dojema drugače, zato raje ne obljubljajte stvari, ki jih ne morete izpolniti. Prepogosto prelomljene obljube bodo v otroku vzbudile občutek, da vam ne more zaupati, prav zaupanje pa je temelj odnosa.


Bolje je reči ne že na začetku

Otroku ne obljubite nečesa samo zato, da bo že enkrat prenehal sitnariti. Bolje je že na začetku vztrajati pri trdnem ne kot pa popustiti in nato otroka še bolj prizadeti, ko pride dan in obljube ni mogoče izpolniti. Že pregovor pravi, da je prva zamera boljša kot zadnja, zato se je tega pametno držati tudi pri otrocih. Otrok si bo bolj kot to, da mu nečesa niste hoteli obljubiti, zapomnil prelomljeno obljubo, zato ne popuščajte. Ne pomeni ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.