Magazin
43 ogledov

Stresu so podvrženi tudi otroci

otrok stres Shutterstock
Pod stresom so lahko tudi najmlajši. Naučite se prepoznavati znake.

Stres ni le bolezen prezaposlenih odraslih; vse pogosteje so mu podvrženi tudi otroci. "Na to, da je otrok pod stresom, najpogosteje kažejo spremembe v vedenju in nazadovanje v razvoju," pravi socialna pedagoginja Suzana Fridl s spletne svetovalnice za starše Nezasvojen.si. "Tudi bolečine v želodcu, težave s spanjem, napadi jeze, infekcije in podobno so velikokrat znaki stresa, ki jih starši spregledajo."

Ločitev in težave v šoli

Za otroka sta brez dvoma stresna že odhod v šolo in začetek pubertete, a pri tem gre za pričakovano, zdravo in sprejemljivo mero stresa, ki nima hujših posledic. "Težave se začnejo, ko se običajen stres spremeni v preveč stresa oziroma negativen stres, kar otroci čutijo kot stisko," pojasnjuje Fridlova. Po njenih izkušnjah lahko takšno vrsto stresa povzročijo prepiri med starši, njuna ločitev, vnovična poroka enega od staršev, smrt, dolgotrajna bolezen, zloraba, selitev, nasilje, naravne katastrofe, nerazumevanje s prijatelji, izločanje iz družbe, prehude obremenitve v šoli in nasilje. Ne pozabite, da otrok hitro začuti, da je nekaj narobe, čeprav se trudite to prikriti.

Potrebujejo vašo podporo

"Dokazano je, da otroci, ki živijo v okolju, v katerem čutijo ljubezen in podporo, razvijejo boljše in prožnejše strategije za spopadanje s stresom," poudarja pedagoginja. Poskrbite, da boste otroku vedno na voljo za pogovor in da boste poskušali razumeti težave, s katerimi se spopada.

Poskrbite za socialnovarnostno mrežo

Pomemben dejavnik preprečevanja in obvladovanja stresa pri otroku je, da ima doma podporo staršev, ki ga spodbujajo k pozitivnemu razmišljanju, mu krepijo samopodobo, izkazujejo ljubezen, skrb in toplino ter mu ponudijo strategije za uspešno reševanje težav. Otroka vključite v družinsko dogajanje in mu pokažite, da mu zaupate. Ob težavah v zakonu mu dajte jasno vedeti, da zanje ni kriv, in ga tako razbremenite krivde. Pomembno je tudi, da od njega ne zahtevate oziroma ne pričakujete preveč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.