Magazin
750 ogledov

Samozadovoljevanje pri otrocih

otrok Shutterstock
Otroka naučite, naj telo raziskuje, ko je sam in na primernih krajih, nikakor pa ga ne karajte.

V predšolskem obdobju se otroci pogosto samozadovoljujejo, kar je normalen pojav tako za dečke kot za deklice. "Otroci na različne načine raziskujejo svoje telo, in ko se dotikajo genitalij, jim to da dober občutek," pravi Lea Beznik, psihologinja in voditeljica centra Platea.


Vedeti moramo, da se otroci samozadovoljujejo, ker to daje dober občutek, ne gre pa za samozadovoljevanje kot pri odraslih. "Ko starši otroka zalotimo, da se igra s svojim spolovilom, moramo ostati mirni in dobro premisliti, kako se bomo odzvali. Naš odziv ne sme biti negativen, nikakor se ne smemo poslužiti kaznovanja ali otroku govoriti, da je to grdo, da se to ne dela in podobno," svetuje Beznikova.

Otroku povejmo, naj to počne, ko je sam in ne v družbi, ter kje je najprimernejši kraj, da to počne. Otroku dajmo občutek, da je njegovo vedenje normalno in sprejemljivo. "Otroka se več dotikajmo, ga objemajmo, božajmo in crkljajmo," pravi psihologinja in dodaja: "Naučimo ga drugih načinov sproščanja napetosti, na primer natezanja in sproščanja mišic, cepetanja, poslušanja mirne glasbe ter preusmerjanja pozornosti na igrače, knjige, risanko ..."

Če se otrok samozadovoljuje tudi v vrtcu, naj se vzgojiteljica mirno in s pozitivnim tonom pogovori z njim. "Nato naj poskusi otrokovo pozornost preusmeriti ter ga zaposliti na primer s telovadbo, sproščanjem in dejavnostmi, ki zaposlijo roke. Otroka naj povabi v družbo vrstnikov. Osebje v vrtcu se mora zavedati, da otroci, ki se samozadovoljujejo, potrebujejo več pozornosti," poudarja Beznikova.

Kadar je samozadovoljevanje stalno in moti otrokovo igro, poiščite pomoč. O problemu govorimo, če otrok to počne v javnosti, če v to vključuje druge otroke, če se jih dotika ali jih spodbuja k samozadovoljevanju. K psihologu pojdimo, če se otrok umika vrstnikom, kadar gre za infekcijo spolovil, in če sumite, da je otroka samozadovoljevanja naučil kdo od odraslih oziroma da gre za zlorabo.

Otrok potrebuje razlago

Otroku povejte, da so spolovila namenjena tudi dotikanju in užitku. Na kakšen način se boste z njim pogovorili o tem, je odvisno od njegove starosti. Razlago potrebuje, sicer bo menil, da počne kaj neželenega. Pri pogovoru si pomagajte s sličicami spolovil.

Prijeten otroški občutek

Nekateri raziskovalci otroške spolnosti menijo, da deset odstotkov otrok med četrtim in desetim letom pri igri s spolovilom dosega tudi orgazem. Drugi pa ugotavljajo, da otrok pri igri s spolovilom doživlja prijetne občutke, ki pa se ne morejo primerjati z orgazmi, ki se zgodijo med puberteto.

Komentarjev 1
  • krtina 16:53 20.januar 2012.

    Če tu kdo želi pozornost, je to avtorica članka. Takšna tema je vezana na ozko skupino otrok in staršev, ne pa za široko javnost. V taki obliki vzbuja negativizem in prepričanje, da sploh ni več normalnih otrok in odraslih in ...prikaži več da svet upravljajo razne "kvazi" psihologinje. Ljudje božji, pustite otroke pri miru, da so to kar so. Bolniki, kot je ta psihologinja pa naj se ukvarjajo sami s sabo, bodo imeli dovolj dela.