Magazin
23 ogledov

Ošpic znova vse več

otrok Shutterstock
Pri nas več primerov ošpic, a razloga za preplah ni.

Bolezen. V zadnjih dveh letih so v Sloveniji po desetletju brez ošpic odkrili deset oziroma 22 primerov te bolezni, ki pa je bila po podatkih inštituta za varovanje zdravja (IVZ) večinoma prinešena iz tujine in se ljudje niso okužili v Sloveniji. Po mnenju IVZ kljub povečanju števila primerov v zadnjem letu "Slovenija razmeroma dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih proti tej bolezni". Precepljenost je pri nas 95-odstotna, zato razloga za strah pred epidemijo te zelo nalezljive 
bolezni za zdaj ni.

Če veliko potujete, se cepite

Ker širjenje ošpic uspešno zaustavi le pravočasno cepljenje, ga na IVZ priporočajo vsem, ki te bolezni niso preboleli ali niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva; posebno pa tistim, ki potujejo v države, kjer se pojavljajo ošpice. Da bi dosegli vseživljenjsko odpornost, mora biti razmik med odmerkoma cepiva najmanj en mesec, zato na to pomislite in načrtujte že ob rezervaciji počitnic. Cepljenje odraslih poteka v zdravstvenih domovih in je samoplačniško, za en odmerek pa boste odšteli približno 20 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.