Magazin
17 ogledov

Papige znajo razmišljati

papige Shutterstock
Afriške sive papige lahko v določenem obsegu logično razmišljajo. Takšno logično mišljenje so znanstveniki med živalmi doslej odkrili le pri človeku podobnim opicam. Sive papige imajo verjetno podobno razvito razumevanje vzrokov in posledic kot triletni otrok.

Do tega zaključka so prišli raziskovalci Univerz v Göttingenu in na Dunaju. Znanstveniki so pri preizkusih papigam dali na izbiro dva neprozorna plastična kozarca. Eden je bil prazen, v drugem pa je bil oreh. Ko so potresli kozarec z orehom, so papige lahko slišale oreh. V treh stopnjah poskusa so raziskovalci najprej potresli kozarec z orehom, nato oba, na koncu pa še praznega.

Papige niso nasedle

Papige so se v vseh treh stopnjah veliko pogosteje odločile za kozarec, ki je vseboval oreh. Presenetljivo je, da so se živali odločile pravilno tudi takrat, ko so raziskovalci potresli samo prazen kozarec, ki ni oddajal zvokov. To naj bi bil dokaz za kompleksne miselne procese pri papigah. Tudi ko so raziskovalci zgolj predvajali posnetke stresanja orehov, papige niso nasedle.

"Verjamemo, da so sive papige razumele vzročno-posledične povezave med orehom, stresanjem in zvokom. To uspeva samo še človeku podobnim opicam, drugim opicam ali psom pa ne," so zapisali raziskovalci. Otroci pa lahko takšen preizkus tako dobro kot papige opravijo šele pri treh letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.