Magazin
170 ogledov

Šepetalci ljubljenčkom tudi v Sloveniji

maček, pes Shutterstock
Agresija, motnje v higieni, sprememba v vedenju in poslušnosti so težave, ki lahko pestijo naše ljubljenčke. Takrat je čas za obisk strokovnjaka za vedenjske težave.

Vsi zagotovo že poznate Cezarja Milana, znanega pasjega psihiatra, ki lahko še tako depresivnega ali agresivnega psa spremeni v kepico sreče in poslušnosti. Če ima vaš ljubljenček podobne težave, boste najbrž težko prišli v stik s Šepetalcem psom, a tudi naši veterinarji in strokovnjaki za vedenjske težave ljubljenčkov vam bodo znali pomagati.

"Vedeti moramo, da tudi živali potrebujejo vzgojo, norme, kaj smejo in česa ne, pa tudi svoj mir in prostor. Z njimi je treba veliko delati, saj jih tako tudi najbolj socializiramo," nam pojasni Iris Selan, veterinarka iz klinike za male živali Tristokosmatih, ki dodaja, da so težave lahko psihičnega izvora, kažejo pa se tudi v spremembi vedenja. "Lahko je to prestrašenost pred okolico, nezmožnost vklapljanja v okolje, agresivnost, skrivanje."
Ljubljenčkom s takšnimi težavami bodo najbolje znali pomagati veterinarji, zootehniki, biologi, kinologi in felinologi, nam je zaupal veterinar Janoš Butinar. "Zdravljenje poteka z analizo in diagostiko motnje v vedenju ter pripravi in izvedbi načrta zdravljenja, šolanja, prešolanja, individualno ali skupinsko. S tem odpravljamo agresijo, motnje v higieni, poslušnosti, socialnem vedenju." Pri vzgoji psa se Butinar strinja s Cezarjem Milanom, ki psa jemlje kot psa in ne kot človeka v pasji podobi.

Kdaj je čas za strokovno pomoč?

Ljubljenčka k strokovnjaku za vedenjske težave pripeljemo takrat, ko opazimo prve znake motnje. "Pravi čas je, ko ljudje ugotovijo, da jih neko vedenje pri živali moti, da zaradi njega trpijo oni ali pa živali oziroma oboji," pravi Selanova, Butinar pa dodaja, da nas na znake pogosto opozorijo tudi drugi, saj "sami pogosto ne znamo oceniti te motnje". Ker žival ne more opisovati svojih težav,  velikokrat pa teh težav v ambulanti niti ne opazijo, zdravljenje temelji na pogovoru z lastnikom. "Ta nam opiše, kakšo težavo ima s psom ali mačko, poskusimo se čim bolj pogovoriti o ozadju tega, okolju, v katerem živi, in potem poiskati možne rešitve," pove sogovornica.

Jure Pribičevič, strokovnjak za pasje vedenje pri Alfakanu pa lastnikom psov svetuje, naj strokovnjaka obiščejo že pred nakupom psa. "Strokovnjak jim razloži, kako se pravilno lotiti vzgoje mladička ali psa. S tem se izognejo težavam, ki bi lahko kasneje nastopile zaradi pomanjkanja znanja ali pravih informacij. Kasneje priporočamo, da se nemudoma posvetujejo s strokovnjakom za pasje vedenje vsakič, ko nastopijo tažave, ki so zelo moteče in jim lastniki sami niso kos."

Uspešnost odvisna od lastnika

Prav zato je uspešnost zdravljenja odvisna od lastnika. "Če so lastniki pripravljeni sodelovati, so rezultati dobri. Vse je odvisno od njih, pa tudi od značaja živali in njegove kooperativnosti. Vedno rečemo, da težave niso v živalih, ampak ljudeh, živali pa seveda znajo to dobro izkoristiti in narediti stvari po svojem merilu in okusu," še doda Selanova. Z njo se strinja tudi Pribičevič: "Pasja vzgoja je uspešna, kadar so lastniki psa zavzeti, dosledni in pripravljeni delati."

Psi imajo težave pri socializaciji

Lastniki psov pogosteje poiščejo pomoč kot lastniki mačk, pravi Butinar, Pribičevič pa ob tem razloži, da se lastniki psov k njim najpogosteje obrnejo zaradi težav pri socializaciji. "To so agresija do drugih psov, plašnost in nezaupljivost ter neupoštevanje lastnika in njegovih navodil." Pri tem dodaja, da lahko lastniki veliko naredijo sami. "Recept je zelo preprost. Pse je treba pravilno fizično in psihično zaposliti, zadovoljiti njihove nagone, jim določiti jasne meje in pravila ter biti z njimi na splošno čim bolj aktivni. Če bi to upoštevali vsi lastniki psov, bi bilo težavnih psov precej manj."

Komentarjev 2
  • Ninna 11:08 02.avgust 2012.

    Vzgoja in prevzgoja psa ni nobena tržna niša, temveč gre za znanstveno področje, ki živi bistveno dlje od Milana Cesarja ... Z njim je to postalo popularno. Drugače pa si lahko o etologiji prebereš precej tudi v slovenski literaturi - ...prikaži več France Vreg je napisal eno super knjigo o tem. Morda bi bilo smiselno, da prihodnjič, preden pujsaš naokoli, stopiš v kakšno blato, da boš vedel o čem pišeš ...

  • puys 09:54 02.avgust 2012.

    Dobra tržna niša za bedake. Živali se obnašajo enako kot njihovi lastniki, zato naj vsak najprej pri sebi razčisti, če je sploh primeren za živali.