Magazin
18 ogledov

Ljubljenčki vplivajo na zdravje otrok

otrok, kuža Shutterstock
Hišni ljubljenčki, predvsem psi, naj bi blagodejno vplivali na zdravje dojenčkov v prvem letu življenja.

Kot kaže študija, ki jo je objavila ameriška revija Pediatrics, imajo dojenčki, ki so v stiku s psi, manj vnetij ušes in težav z dihali kot tisti, ki živijo v gospodinjstvih brez hišnih ljubljenčkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okrepi imunski sistem

Študija sicer ne pojasni, zakaj, vendar navaja, da stik dojenčkov s psi, ki vsaj del dneva preživijo doma, lahko okrepi imunski sistem otroka v prvem letu življenja. Tudi domače mačke prispevajo k zdravju dojenčkov, vendar v manjši meri kot psi. Študija, ki so jo pripravili strokovnjaki finske univerzitetne bolnišnice Kuopio, temelji na dnevnikih, ki so jih starši 397 otrok na Finskem vodili o zdravju svojih otrok  – eno leto, vsak dan od sedmega do 52. tedna starosti.

Manj so zbolevali

Dojenčki v gospodinjstvih, kjer so imeli psa ali mačko, so v 30 odstotkih manj zbolevali za boleznimi dihal, kot so kašelj, hropenje, zamašen nos in vročina, kot v tistih, kjer niso imeli hišnih ljubljenčkov. Za polovico manj imajo tudi možnosti za vnetje ušes. Najboljše rezultate so zabeležili v družinah, v katerih so bili psi do šest ur dnevno doma. Slabši pa so bili tam, kjer niso imeli domačih živali ali kjer so bili psi večino časa zunaj.

"Hipoteza je, da bi stiki z živalmi lahko pomagali pri dozorevanju imunskega sistema, kar vodi k boljšemu imunskemu odzivu in h krajšemu trajanju infekcij," so zapisali strokovnjaki v študiji. Dojenčki v družinah s psi so tudi manjkrat potrebovali antibiotike kot tisti, ki živijo v družinah brez živali.

Nasprutojoče si študije

Dosedanje študije so imele nasprotujoče si rezultate. Nekatere so pokazale, da stiki s hišnimi ljubljenčki ne vplivajo na zdravje otrok, druge pa so pokazale, da prispevajo k manjšemu številu prehladov in manj težavam z želodcem. Avtorji finske študije so poudarili, da se od dosedanjih študij njihova razlikuje po tem, da so se osredotočili samo na dojenčke v prvem letu življenja in ne na starejše otroke, še poroča AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.