Magazin
76 ogledov

Pet destinacij, kjer je že toplo

Tunizija
1/7
Shutterstock
Pomlad se prebuja, a za tiste, ki na prve tople žarke čakajo že od začetka zime, se vse odvija prepočasi. Na srečo vas le nekaj ur stran pričakuje že prijetno ogret jug Sredozemlja, zato pripravite kovčke in se podajte v topli del leta.

Barve Maroka

Kadar se gre za nosom, ni mogoče zgrešiti. Če iščete prebujeno pomlad, ki se spogleduje s poletjem, se odpravite v Maroko ter se izgubite v nepoznanih dišavah arabskih tržnic in mamljivih vonjih tamkajšnjih kulinaričnih specialitet. Prijetno toplo vreme je kot nalašč, da obiščete vse tiste kotičke, ki so za vroče dni prenaporni. Prva izbira je seveda gorovje Atlas, ki se sredi Maroka dviga v višave in lahko ponudi izjemno zanimive pohodne poti z dih jemajočimi razgledi v globino. Zunaj glavnih postojank, med katere spadajo Marakeš (ne izpustite slavnih vrtov in pojedin na tržnici Djemaa el Fna), obrtniško obarvani Fes, modro-beli Chefchaouen in obmorska Essaouira, velja raziskovati predvsem manj turistične predele. Tudi če niste dovolj pogumni, da bi v Maroku najeli avtomobil, si lahko za skoraj enako (ugodno) ceno privoščite najem taksija in se tako izognete kaotičnemu sistemu avtobusnih prevozov. Naj vam le namignemo, da je pri potovanju v lastni režiji dobro znati vsaj malo francoščine, domačine pa boste še posebno razveselili s kakšno besedo v njihovem jeziku, ki vam bo v manjših mestih odprla številna vrata.
V Maroku boste, če niste preveč izbirčni, lahko dan preživeli z manj kot desetimi evri, če pa ste med petičnejšimi gosti, željnimi razvajanja, se odpravite v enega izmed razkošnih riadov. Za ceno počitnikovanja v povprečnem evropskem hotelu boste uživali v vseh plateh maroške pomladi.

Mozaiki Tunizije

Priljubljena destinacija za cenovno ugodne jesenske počitnice je več kot odlična tudi za iskanje prvih toplih sončnih žarkov v tem letu. Tunizijo tako kot Maroko zaznamuje pesek, pa naj bodo to neskončne plaže ali peščene sipine. Že marca se temperature približajo prijetnim 20 stopinjam Celzija, aprila in maja pa se hitro povzpenjajo proti 30. Poleg peščenih zrnc ima ta severnoafriška državica spomladi nešteto zanimivosti, ki jih je užitek odkrivati ravno zato, ker še ni peklensko vroče. V miru in brez gneče si boste lahko ogledali podzemne puščavske hiše, se poglobili v umetelno izdelane pisane mozaike, ki so glavna atrakcija muzeja Bardo v Tunisu, ali se preprosto namenoma izgubljali v medinah večjih mest. Če si želite udobnega poležavanja in udobja sodobnih hotelov, se odpravite na obalo ali obiščite otok Djerba, željni dogodivščin pa se podajte v manj turistično oblegano notranjost države. Tam vas poleg vsega že omenjenega pričakujejo presenečenja, kakršno je s cvetlicami in zelenjem obdano jezero Ichkeul, na katerem se na svojih poteh ustavljajo jate najrazličnejših pisanih ptic. Cene tedenskih turističnih aranžmajev, ki vas popeljejo v ta konec Sredozemlja, se začnejo že pri 400 evrih, kdor se bo tja odpravil z letalom in nahrbtnikom, pa zaradi ugodnih cen namestitev in hrane prav tako ne bo zapravil preveč.

Portugalski klifi

Tudi nekateri deli evropske celine se že zgodaj spomladi ogrejejo in vzbujajo zavist premraženim severnjakom. Eden izmed teh toplih kotičkov, ki se jih izplača obiskati, je tudi jug Portugalske, predvsem pokrajini Alentejo in Algarve. Temperature se gibljejo okrog 20 stopinj Celzija, sonce zelo pogosto kaže svoje žarke in zima, ki z zadnjimi močmi hladi večino Evrope, je zelo daleč. Na Portugalskem boste na svoj račun prišli predvsem ljubitelji dobre hrane (če le niste med vegetarijanci ali vegani) in vina ter vsi, ki imate radi peščene plaže in strme obalne pečine, ki se slikovito dvigajo visoko nad morjem. Pokrajina za njimi je sicer razmeroma uravnana in ponuja ogromno možnosti za sprehode, kolesarjenje in druge športe v naravi, saj je z izjemo večjih turističnih središč ta del države zelo redko naseljen. Vaš mir bodo najbrž zmotile le krave. Tudi samotnih plaž je toliko, da imate lahko še sredi turistične sezone nekaj kilometrov drobnega svetlega peska samo zase. Opozoriti velja le, da se bodo na portugalskih plažah zaradi hladnih oceanskih valov in vedno prisotnega vetriča spomladi kopali le najpogumnejši. Kaj vas torej loči od pomladi pod južnoportugalskim soncem? Le nekaj sto evrov za povratno letalsko vozovnico iz Benetk ter še približno vsaj enkrat toliko za namestitev in hrano.

Amfiteatri Sicilije

Temperamentna Sicilija vam bo ogrela srce že ob misli nanjo, že v prvih dneh pomladi pa se tam prijetno segreva tudi ozračje. Termometer se vzpenja vse višje nad 20 stopinjami Celzija in v srce Sredozemlja vabi prve turiste. Sprehod po idilični Taormini, ki se s svojimi ozkimi uličicami dviga visoko nad morjem in odpira pogled na vulkan Etna, na katerega se lahko z avtom, gondolo ali peš tudi povzpnete (seveda ne prav do vrha, saj je vulkan še vedno dejaven), je odličen začetek popotovanja. Na tem otoku vas bodo na vsakem koraku pozdravljale antične ruševine templjev in amfiteatrov, obdane z bujno sredozemsko naravo. Na Sicilijo se je najpreprosteje odpraviti z avtom (in trajektom), saj ta dopušča najboljše možnosti za raziskovanje otoka; iz Ljubljane do Taormine je dobrih 15 ur vožnje. Najpreprosteje je, da za ogled vsega, kar ima Sicilija ponuditi, izberete krožno pot okrog otoka in se preprosto ustavite tam, kjer vam je všeč. Ne spreglejte majhnih ribiških vasic, saj ima prav vsaka svoj čar, pa čeprav imen katerih izmed njih še niste zasledili v turističnih vodičih, ter vsake toliko z obalne poti zavijte v notranjost. Na pot s seboj ne pozabite vzeti udobne pohodne obutve, v prtljažniku pa naj ostane nekaj praznega prostora za vse dobrote in keramične spominke, ki jih boste prinesli s seboj – če vas seveda od nakupa ne bodo odvrnile že kar pošteno evropske cene.

Modro morje Malte

Sredi sredozemskega morja vas k obisku vabi tudi majhna otoška državica Malta, ki je s svojo nenavadno kulturno mešanico arabskih in evropskih vplivov zares nekaj posebnega. Pomlad je tu še za kako stopinjo ali dve toplejša od sicilijanske, naravnih in kulturnih zanimivosti pa v enem tednu oddiha tudi ne bo hitro zmanjkalo. Najprej vas bo navdušila arhitektura, pri kateri so najzanimivejši majhni zaprti balkoni, ki so okras vsake hiše, v pristaniščih (najbolj znano je Marsaxlokk) pa vas bodo pozdravili tradicionalno pobarvani pisani ribiški čolni. Če si želite živahnejšega dopusta in preplesanih noči, ostanite na glavnem otoku oziroma v prestolnici Valletta, željni popolnega oddiha daleč stran od mestnega vrveža pa raje obiščite manjša otočka Gozo in Comino. Tam vas čakajo pesek, skale in čudovito prosojno modro morje – idila, ki jo sem ter tja zmoti le kakšna rimska ruševina, starodavna utrdba ali manjša vasica. Ena od glavnih turističnih zanimivosti Malte so tudi potapljaške ekskurzije, na katerih lahko obiščete nekaj potopljenih ladij ali preprosto uživate v opazovanju z ribami bogate pokrajine pod morsko gladino. Z nekaj sreče lahko spomladi iz sosednjih držav na Malto poletite že za manj kot sto evrov. Izkoristite priložnost in odkrijte nekaj drugačnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.