Magazin
6 ogledov

Pet nasvetov za hladen dom

Poskrbite, da bo vaš dom hladna oaza v poletni vročini. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Temperaturo v svojem domu lahko učinkovito in okolju prijazno znižate tudi v najbolj vročih dneh. Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Zatemnite in zaprite. Prvi pogoj za hladno stanovanje so zaprta in zatemnjena okna. Podnevi naj bo vstop sončni svetlobi in vročemu zraku prepovedan.

Znižajte vlažnost. Vročino je veliko lažje prenašati, kadar je ne spremlja vlaga. V stanovanju zato ne sušite perila ter se sredi dneva ne prhajte in ne kuhajte.

Sredozemsko. Posnemajte Špance in se sredi dneva, ko pritisne najhujša vročina, odpočijte. Vse dejavnosti, ki niso nujne (čiščenje, kuhanje, pospravljanje ...), opravite že zjutraj ali jih prestavite na večer. Sredi dneva boste z njimi samo dvignili temperaturo v stanovanju.

Izklopite elektroniko. Elektronske naprave tudi v stanju mirovanja proizvajajo energijo in oddajajo toploto. Preprosto potegnite kabel iz vtičnice.

Varčne žarnice. Klasične žarnice oddajajo veliko toplote, varčne bistveno manj. Če jih še niste zamenjali, to storite zdaj.

Uporabite ventilator. Ventilatorji porabijo malo energije, učinek lahnega vetriča pa je takojšen.

Za 10 odstotkov hladneje
Učinkovitost klimatske naprave lahko povečate za od pet do deset odstotkov tako, da poskrbite, da je njen zunanji del v senci. Napravi tako olajšate delo, za ohladitev pa porabite manj časa in energije, so pokazale raziskave, opravljene v ZDA. Pomembno pri pravilni uporabi klimatskih naprav je to, da jih izklopite, kadar vas ni doma več kot eno uro, in jih ne uporabljate v praznih prostorih. Hlajenje sobe, v kateri ni nikogar, ne bo bistveno znižalo temperature v sosednjih prostorih. Pazite le, da so prehodi med hlajenimi in vročimi prostori zaprti. Poskrbite za redno čiščenje filtrov, saj umazanija in smeti zmanjšujejo učinkovitost klimatske naprave, obenem pa so pravi raj za razvoj bakterij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.