Magazin
287 ogledov

Poceni trik za čistejši dom

čiščenje Shutterstock
Če prisegate na naravno, se čiščenja madežev z oblačil, kopalniške kadi ali preganjanja mravelj lahko lotite s soljo. Spodaj predstavljamo pet načinov za drugačno uporabo soli.

Madeži od deodoranta

Veliko deodorantov na oblačilih pušča vidne madeže, ki se tudi s pranjem v pralnem stroju težko popolnoma odstranijo. Kaj pa če bi se jih pred pranjem poskusili znebiti s pomočjo solnega pripravka? V litru vroče vode stopite štiri velike žlice soli, vanjo namočite gobico, nato pa z njo namočite od deodoranta umazane predele, dobro podrgnite in oblačilo operite še v pralnem stroju.

Čiščenje skodelic

Skodelice z rjavimi madeži na notranji strani pri ljubiteljih čaja niso nobena redkost. Ker takšne madeže s skodelic pogosto ne odstrani niti pomivanje v pomivalnem stroju, se jih boste znebili, le če boste skodelice prali ročno. Lažje bo šlo s solno mešanico – malo kisa zmešajte z žlico soli in vodo ter s pripravkom očistite skodelice in čajnik.

Sijoča kad

Sol lahko uporabljate tudi v kopalnici. S kadi in umivalnika boste z njeno pomočjo odstranili rjave madeže. Za to potrebujete nekaj žlic grobo mlete soli, učinek pa bo še večji, če boste soli primešali limonin sok. Zmočeno kad in umivalnik posujte s soljo, v škafu zmešajte malo limoninega soka, vodo in nekaj soli, nato z gobico kad in umivalnik dobro podrgnite. Namesto gobice lahko uporabite tudi grenivko – polovico grenivke posujte s soljo in z njo zdrgnite umazane površine. V tem primeru škafa s solno-limonino mešanico ne potrebujete. Čiščenje zaključite s spiranjem z vročo vodo.

Za lažje lupljenje jajc

Če boste vodi, v kateri kuhate jajca, dodali malo soli, se bodo ta lažje in lepše lupila.

Nad mravlje

Sol vam je lahko v pomoč tudi takrat, ko mravlje v vašem stanovanju poiščejo novo domovanje. Pregnali jih boste, če jo boste posuli ob vrata in okna – tam, kjer mravlje pridejo v stanovanje in kjer se gibljejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.